Съд отказа авторски права за най-емблематичната песен
Съд отказа авторски права за най-емблематичната песен / Guliver/Getty Images

Американски федерален съдия отхвърли претенциите за собственост върху Happy Birthday to You - постановление, което прави текста на песента обществено притежание и може да струва десетки милиони долари на музикалната издателска компания, която досега претендираше, че притежава авторските права и получаваше възнаграждения за използването на една от най-популярните музикални композиции в света, предадоха световните информационни агенции.

Съдът в Лос Анджелис е постановил, че авторското право, чието спазване компанията "Уорнър/Чапъл Мюзик" налага от 1988 г., когато го придобива от компания "Бърч Трий Груп", не е валидно.

Съдия Джордж Кинг е установил, че оригиналното авторско право, придобито през 1935 г. от предшественика на "Бърч Трий груп" - компания "Клейтън Еф Съми", е само върху мелодията, но не и върху текста на популярната песен. "След 80 години песента Happy Birthday най-после е свободна", казва адвокатът на ищците Рандъл Нюман.

Делото за авторски права е заведено през 2013 г. от документални кинодейци, след като са били информирани, че трябва да платят хонорар от 1500 долара за използването на песента във филм за историята й и правния "хаос" около нея. Компания "Уорнър/Чапъл Мюзик" получава около 2 милиона долара годишно от използването на песента във филмови, телевизионни и театрални продукции, и поздравителни картички.

Оригиналните автори на мелодията са сестрите Милдред и Пати Хил от Кентъки, композирали я преди 1893 г. за деца в детска градина със заглавието Good Morning to All. Текстът Happy Birthday е написан по-късно от неизвестен автор.

Съдът е постановил, че компания "Клейтън Еф Съми" притежава оригиналното авторско право върху мелодията на сестрите Хил, но не и това върху текста Happy Birthday. Ищците успешно са защити тезата си, че мелодията и текстът са отделни.

Източник: БТА