despacito
despacito / Guliver/Getty Images
Окръжният съд във Флорида отхвърли иска на Нютън Кортес, който обвини създателите на хита „Деспасито” в нарушение на авторските права, съобщи БГНЕС.

В жалбата си срещу Луис Фонси, Деди Янки, Ерика Ендер и „Universal Music Group” Кортес твърди, че текстът на песента, излязла през 2017 г., силно напомня на негово парче от 2006 г. със същото заглавие. Той посочва, че в станалата хит песен са използвани някои думи и кратки фрази от неговото произведение.

Кортес поиска да му бъдат изплатени 20 % от авторските възнаграждения, 50 000 долара „като обезщетение за неправомерно използване” и 150 000 долара за нанесени морални щети.
Малко след внасянето на жалбата Янки, Фонси, Ендер и „Universal” внесоха молби тя да бъде отхвърлена. След сравняване на двете произведения беше установено, че те „са сходни само по отношение на незащитени елементи”, което даде основание на съдията да отхвърли жалбата на Кортес.

„Деспасито” е един от най-големите хитове на всички времена, видеото на който е най-гледано в историята на YouTube – почти 7 милиарда пъти.