/ / Gulliver/Getty Images
Британското министерство на здравеопазването съобщи, че разполага на лондонското летище Хийтроу медицински екипи, които ще посрещат преките полети от китайския град Ухан, където се появи новият коронавирус.

Медиците ще предлагат помощ и съвети на тези, които не се чувстват добре. Според британското министерство тези мерки са "пропорционални и превантивни" и при нужда могат да се разширят, за да обхванат и пристигащите от други китайски градове, предаде Франс прес. Заплахата за населението на Великобритания се оценява като "ниска".

Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай

От утре ще бъде въведена подобна система и на римското летище Фиумичино, където всяка седмица пристигат три полета от Ухан. Температурата на пътниците ще се проверява със скенер. Предвижда се пътниците да попълват формуляр, в който да описват през кои летища са минали и за къде пътуват.

Вчера Европейският център за превенция и контрол на заразните заболявания оцени риска от появата на новия коронавирус в ЕС като "умерен". Според здравните експерти обаче опасността се повишава заради увеличаването на пътуванията около китайската Нова година.

Турция инсталира термокамери на летищата срещу новия коронавирус

Румънските власти заявиха, че искат да въведат проверка на температурата на пътниците на летищата.

Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен оцени вчера риска от поява на заразата като "нисък", но подчерта, че опасност съществува. Във Франция обаче не са въведени мерки за измерване на температурата на идващите от Китай пътници.
БТА