/ iStock/Getty Images
Турция е подготвила термокамери и други предпазни мерки срещу разпространението на новия грипоподобен коронавирус, но в момента няма случаи или рискови пациенти, съобщи Министерството на здравеопазването.

Броят на смъртни случаи вследствие на вируса, който произхожда от Китай, се увеличи до 9 с 440 потвърдени случая. Китайските здравни служители заявиха, че властите се стремят да контролират огнището, а данните показват, че той се разпространява „респираторно“.

Тръмп: САЩ имат план срещу разпространението на коронавируса

Новото летище в Истанбул е основен международен център, обслужил над 50 милиона пътници през миналата година, а турските авиокомпании извършват ежедневни полети до дестинации в Китай, включително Пекин, Шанхай и Гуанджоу.

„Имаме подготовка, включително да отведем рисков пациент от Китай в карантинната ни стая и да го закараме в болницата чрез специално определена линейка“, заяви министерството пред Анадолската агенция.

Новият коронавирус се адаптира и мутира

„Световната здравна организация (СЗО) не препоръча термокамери за Турция, но ние така или иначе взехме всички предпазни мерки, включително термокамери“, се допълва в изявлението.

Вирусът, произхождащ от централния китайски град Ухан, вече се е разпространил в основни градове на Китай, както и в САЩ, Тайланд, Южна Корея, Япония и Тайван.
БГНЕС