/ iStock/Getty Images
Новият коронавирус се адаптира и мутира, заяви днес високопоставен представител на китайските здравни власти, цитиран от ДПА.

Генералният директор на националния Център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу каза още, че вирусът е започнал да се разпространява от пазар в централния град Ухан, където се продават незаконно диви животни.

По-рано днес китайските здравни власти съобщиха, че по последни данни към вчера са потвърдени 440 случая на заразени хора в 13 провинции. Девет човека са починали.

Новият вирус се разпространи включително в столицата Пекин, мегаполиса Шанхай и специалния административен район Аомън (Макао). Регистрирани бяха случаи и в чужбина - в Южна Корея, Япония, Тайван, Тайланд и Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Първи случай в САЩ на пневмонията, причинена от новия вид коронавирус

Редица страни засилиха граничните проверки, за да не допуснат разпространението на вируса, който се появи в края на миналата година.

В Тайланд бе потвърден първи случай на заразен с новия коронавирус гражданин на страната, предаде ТАСС, като се позова на в. "Банкок пост".

Става въпрос за 73-годишна жена, която е лекувана в болница. Тя се разболяла, след като се върнала в края на миналата година от китайския град Ухан, откъдето тръгна разпространението на новия вирус.

Първи случай коронавирус в Тайван

Иначе първият случай на заразен човек в Тайланд бе регистриран на 13 януари. Той бе със 74-годишна китайка от Ухан. Тя вече е напълно излекувана и се е върнала в Китай, отбелязва ТАСС.

Страни в региона, сред които Япония и Южна Корея, затегнаха мерките по своите граници, с цел недопускане на разпространението на новия вирус. В Сингапур от днес всички пътници, които пристигат с полети от Китай, преминават преглед, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти.

Русия междувременно съобщи, че също е засилила контрола по своите граници.

Новите мерки бяха предприети в момент, когато милиони хора в региона се готвят да пътуват за Лунната Нова година тази седмица. Появата новия вирус, който може да се предава от човек на човек, предизвика опасения от пандемия, подобна на тази с Тежкия остър респираторен синдром, който се появи в Китай през 2003 г. и предизвика смъртта на близо 800 души, отбелязва Ройтерс.
БТА