/ / iStock/Getty Images
Британски анестезиолог от здравната система (NHS), който е на първа линия в борбата срещу коронавируса, говори пред Sky News при условие за анонимност.

Той не знаеше откъде да започне да описва какво се случва в болниците във Великобритания в момента. Но вече се изготвяли планове какво да се прави, когато в болниците свърши кислородът.

Проф. Еделев: Британски вирусолози твърдят, че COVID-19 е изкуствено създаден

„Кислородът минава по тръби през стените, така че когато се прекъсне захранването, е все едно да завъртите крана на чешмата и да установите, че няма вода.“

Лекарят констатира, че това не се случва и никога не се е случвало. „Докато не се случи в Италия.“

Анонимният лекар разказва, че в болницата, в която работи, има над 50 пациенти и интензивното отделение е почти пълно с пациенти с коронавирус на апарати за поддържане на дишането.

Китай: Коронавирусът в Ухан е разпространен от военни на САЩ

Един пациент бил изпратен за ECMO (екстракорпорална мембранна оксигенация) в друга болница - машина инжектира кислород в кръвта, защото белите дробове са станали твърде увредени, за да поддържат живота дори на вентилатор.

В Обединеното кралство има само пет центъра, които могат да предоставят тази услуга и те много бързо се запълват.

Пациентите не се подлагат на този вид поддържане на живота, освен ако не са били във форма и здрави преди заболяването.

Изискването на това лечение означава, че пациентът е толкова болен, че му е необходимо много време, ресурси и биологична устойчивост, за да се възстанови. По същество ECMO купува на тялото време, за да се възстанови от самото заболяване.

Броят на заразените с коронавирус в Турция рязко скочи

„Не е вярно, че само възрастните хора, за които можем да си представим, че „така или иначе щяха да умрат“, ще се разболеят. Грижих се за повече от един пациент, който е в началото на 60-те си с незначителни или никакви здравословни оплаквания и който се упражнява редовно.

Те не са вашите баби и дядовци. Те са твоят колега, шефът ти, твоят приятел. Те са хора, които все още допринасят за обществото, които биха се представили добре при всяка стандартна мярка за годност.

Искам да знаете, че младите хора могат и наистина да се разболеят критично и умират от COVID-19. В момента мой колега се грижи за няколко пациенти под 40-годишна възраст, всички на вентилатори.“

В Рио де Жанейро плажовете вече са забранена зона

Въздействието на внезапен приток на пациенти с коронавирус засяга всички части на здравната система.

Лекарят разказва как преди седмица се грижел за пациент на интензивно лечение, който трябвало да отиде на преглед при специалист в друга болница.

„Пациентът беше приет от специалиста, но нямаше легло в интензивното отделение, на което той да отиде, защото сега е изключително за пациенти с коронавирус. Това специфично отделение за интензивно лечение обикновено обслужва цялата моя район в страната. През следващите няколко месеца тази услуга вече не съществува.

Италиански лекар под карантина в „Александровска” (ВИДЕО)

Същото се отнася и за животоспасяващите операции, за които пациентите обикновено се приемат там: присаждане на сърдечен байпас, обработване на аневризма на аортата.

Операциите с право са отложени за освобождаване на персонала и леглата. Двама пациенти в напреднала възраст в моята болница отидоха директно в отделението след голяма спешна операция, когато обикновено щяха да отидат на интензивно лечение за внимателно наблюдение заедно със специализирана медицинска сестра. Това ниво на грижа вече не е възможно.

Голяма част от въздействието на коронавирус е за съжаление неизбежно. Който и модел да реши да приеме правителството, ние ще бъдем затруднени.
Въпреки това, коефициентът на смъртност от коронавирус не е фиксиран, той съществува в контекста на здравна система и население и варира до седем пъти в различните страни.“

Северна Македония затвори границите си

Има много фактори, обясняващи това, но според лекаря „това, което е в рамките на нашия контрол, е ограничаването на резки скокове в случаите над капацитета на здравната ни система“.

Медикът изразява безпокойство, че без каквито и да било национални усилия за ограничаване на разпространението на вируса, твърде много хора ще получат COVID-19 едновременно и ограничените ресурси бързо ще се изчерпват. „Именно пациентите във възрастовия диапазон 30-60 години, които с подходящите грижи са способни да оцелеят, ще пострадат от система, която не може да ги настани и обслужи в здравно заведение.“

УНИЦЕФ: Какво трябва да знаят родителите за коронавируса (ВИДЕО)

Също така той подчертава, че за да се обслужват пациентите с COVID-19, грижите за пациентите от всички възрасти с всякакви медицински нужди са прекъснати.

„Спешно планираме алтернативи на нашите мрежи за действие при остър инфаркт и инсулт, както и спешна хирургия при счупени крайници, които могат да чакат, но не трябва.“

Той подчертава нуждата от операционни зали като пространство за интензивни грижи и от хирурзи като лекари с интензивно лечение.

„Да, повечето хора няма да са толкова зле като пациентите, които описах. Но това ще се отрази на всички нас. Ние от предната линия правим всичко възможно в система, която вече е обтегната до скъсване.“
БГНЕС