Историята на офталмолога Пио Импалиатели, който е избрал да работи в България
„Чувствам се добре. Положението в Италия е доста по-сериозно от това в България. На хората не е позволено да излизат от домовете си. За да отидеш до хранителен магазин или аптека, ти е нужен сертификат, който служи именно за такива спешни случаи. Във всички останали варианти излизането е забранено”, каза в „Здравей, България” офталмологът от "Александровска" д-р Пио Импалиатели.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас, 67 общо (ВИДЕО)

Според него мерките в Италия са дошли малко късно, а и хората не са спазвали забраната съвестно в самото начало на епидемията.

„Добре е, че в България мерките се взеха предварително”, каза той.

„Аз съм от Тоскана, а приятелката ми от Ломбардия. Положението вече е едно и също във всички области там. Тежко е. Пикът в Италия е сега. Всеки ден имаме по 1000 нови болни, а много хора умират. Екипите там са доста подготвени, но много пациенти са с други тежки заболявания, което е причината за смъртността при възрастните. Взетите мерки обаче са сериозни, ако излизаш без разрешение, може да бъдеш дори арестуван”, добавя той.

Фандъкова: Никой не може да накара лекар да прави нещо насила

„Паниката е по-опасна от самия вирус. Трябва всички да останем спокойни и да спазваме мерките, които се вземат. Добре е, че те дойдоха в правилното време и заразата може да бъде ограничена”, завърши Пио.
NOVA