/ Министерски съвет
Никоя държава не си е сменяла името, направиха много, съчувства премиерът на македонците
Българският премиер Бойко Борисов е посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не подава оставка след обрата по въпроса за началото на преговорите за членство в Европейския съюз. "Нищо не е приключило. Отчетена беше огромната работа с тях - Договора за добросъседство, усилията за вътрешни реформи, смяната на името". Това заяви министър-председателят пред журналисти в Брюксел.




Основен противник идеята за присъединяване на съседката ни в ЕС е френският президент Еманюел Макрон. Той настоява Общността да реформира правилата за членство преди присъединяването на нови страни членки.

Три страни блокираха Скопие и Тирана за преговори с ЕС (ВИДЕО)

Няколко дни преди Северна Македония да получи този отказ Заев предупреди, че македонското правителство ще падне в случай на отрицателен отговор от ЕС. Тогава той посочи, че управляващите ще загубят мнозинството си в парламента, тъй като разочарованието би било голямо.

Заев отива в Брюксел в опит да издейства дата за начало на преговори с ЕС (ВИДЕО)

На въпрос защо Франция се противопоставя толкова яростно на влизането на съседката ни в Евросъюза Борисов се аргументира, че всяка една държава членка има собствена логика и политика, която следва. Той даде пример с европейската интеграция на нашата страна - при решението за влизане в НАТО и ЕС, България е направила "цивилизационен избор". Това означава, че и управляващи, и опозиция, и партиен елит се консолидира по какъв курс трябва да се поеме.