Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни участваха в официалното откриване на изложбено пространство “Атанас Буров” в сградата на ЕП в Брюксел. На откриването присъства и внучката на Атанас Буров - Ивана Стоянова, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Кой живееше в най-хубавите жилища в България след 1945 г.? Този въпрос зададе премиерът Бойко Борисов по време на откриването. „Сочат Буров с пръст, че е бил буржоа. А те какви са били червената буржоазия след 45-а година? Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на „Позитано”, кой живееше на „Оборище”, кой живееше в най-скъпите и най-хубавите квартали „Лозенец”, „Изток”, „Червена армия”? Кой? Родителите на сегашните права за демокрация”, заяви Борисов по време на церемонията.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 21 март 2019 г.

„Докато в село Банкя ни казваха: „Английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа“ и че „Мерцедес“ не е хубав, защото му е кофти двигателят“, каза още премиерът.

 Борисов приветства именуването на част от централната сграда на Европейския парламент на Атанас Буров и остро осъди политиката и действията на комунистическата партия, на които жертва е бил българският общественик. „Г-жа Стоянова може да ви каже какво е страх, какво е да живееш в страх, какво е да живееш без медийни и каквито и да било човешки свободи“, заяви министър-председателят и подчерта вижданията си, че бъдещето на България е в Европа. Той припомни незаконното отнемане на имущество, убийствата и репресиите от БКП и формирания тогава Народен съд. Премиерът Борисов благодари на евродепутатите и гостите, уважили откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“. „Това е само началото, защото имаме и много други знаменити държавници, хора на изкуството и културата, допринесли за развитието на Европа, посочи премиерът Борисов.

Министерски съвет

Откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“ е значимо събитие за България, защото за първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония беше открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския държавник.

Министерски съвет