/ БГНЕС
Палестински бойци са изстреляли близо 400 ракети и минометни снаряда от ивицата Газа срещу Израел, съобщи говорителят на израелската армия Джонатан Конрикъс, цитиран от ДПА.

Хамас заплаши с ракетен обстрел градове в Южен Израел

Израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол" е прехванала над 100 ракети. В отговор на масирания палестински обстрел израелската армия е атакувала повече от 100 военни обекта на движението Хамас, което управлява в Газа, и на друга екстремистка групировка - "Ислямски джихад", каза говорителят. Мишена на ответната операция с участието на танкове, на военновъздушните и военноморските сили са били складове за боеприпаси и подземна инфрастуктура, допълни той.
Израел бомбардира телевизията на Хамас

Министерството на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че през последните 24 часа в анклава са убити шестима палестинци, предаде Франс прес. При ракетната атака откъм палестинския анклав е загинал жител на израелския град Ашкелон, чиято къща била улучена.
Напрежение между Израел и Хамас, кръвопролитна операция и ракетна атака

Израелският военен говорител отбеляза, че сегашната атака срещу Израел е най-ожесточената от 2014 г. насам. През юли и август същата година Израел предприе продължила 50 дни военна операция срещу Газа, целяща да сложи край на ракетния обстрел от палестинската територия.
Конрикъс каза, че Хамас разполага с около 20 000 минометни снаряда и ракети с различен обсег в арсенала си и някои от тях могат да достигнат Тел Авив или Ерусалим.

Според здравното министерство в Газа при сблъсъци от 30 март досега са убити над 220 палестинци.

 
БТА