/ БТА
"Близо 370 кораба, от които 25 петролни танкера, не могат да преминат през Суецкия канал заради заседналия в него контейнеровоз". Това съобщи ръководителят на египетската служба за управление на водния път Осама Рабие, цитиран от Ройтерс.

Космонавт засне заседналия в Суецкия канал кораб (ВИДЕО)

"369 плавателни съда, включително 25 петролни танкера, очакват да преминат през канала", каза той в ефира на телевизия Ал Арабия. По думите му, се разглежда възможността да им се предоставят отстъпки, след като се разреши ситуацията с навигацията.

"Работим денонощно, за да преместим заседналия кораб", добави Рабие. Не се изключва и трети сценарий - разтоварване на кораба в сътрудничество с Нидерландия чрез компанията собственик. Само че, според ръководителят на службата, този сценарий е много труден и ще отнеме много време, допълва ТАСС.

Той заяви отново, че дневно се губят между 13 и 14 милиона долара приходи, подчертавайки обаче, че каналът не носи юридическа отговорност за случилото се.

Провалиха се опитите да бъде освободен Суецкия канал от заседналия кораб

Източници от ведомството информираха, че носът на кораба най-накрая е започнал да се движи, което би трябвало да има положителен ефект върху цялата операция. Съобщено бе и, че спасителните екипи са успели да задвижат руля на кораба и да стартират витлото, което ще позволи маневриране назад, ако се наложи.

В изявление, разпространено по-рано на уебсайта на канала, Рабие информира, че влекачът "Машхур" е премахнал 27 000 кубични метра пясъчни скали на дълбочина 18 метра.

Два допълнителни влекача - нидерландски и италиански - се притекоха на помощ в усилията по освобождаване на кораба с размер на небостъргач, но големите спедитори все повече отклоняват плавателните си съдове си от страх, че операцията може да отнеме много време, предаде Асошиейтед прес
БТА