/ БТА
Пристигането на пратка с петрол в Сирия закъсня заради запушването на Суецкия канал, обявиха властите в Дамаск. Те предупредиха, че в момента преразпределят запасите от гориво в страната, за да бъде избегнат недостиг, предаде Франс прес.

Заседналият кораб в Суецкия канал бе леко преместен

Сирия, която воюва от 2011 година и изправена пред сериозна икономическа криза, обяви в средата на март поскъпване на бензина с над 50 на сто на фона на голям дефицит на гориво, който вече принуди властите да контролират количествата.

Спирането на корабоплаването по Суецкия канал "оказа влияние върху вноса на петрол в Сирия и забави пристигането на кораб, превозващ петрол и петролни продукти", съобщи сирийското министерство на петрола и минералните ресурси.

Вятърът не е основната причина за засядането на кораба в Суецкия канал (ВИДЕО)

От вторник огромен контейнеровоз е заседнал по диагонал на канала, блокирайки движението по маршрут, по който минават около 10 % от международната търговия по море.

Докато чака да бъде възстановен трафикът, "в момента министерството нормира разпределението на разполагаемите количества петролните продукти (мазут, бензин), за да гарантира тяхната наличност възможно най-дълго", се уточнява в прессъобщение.

Целта е и да не бъдат прекъсвани основни услуги като функционирането на пекарни и болници, допълва ведомството.
БТА