Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова преизбрания лидер на Турция да се откаже от възраженията си срещу членството на Швеция в НАТО, настоявайки за придвижване на ратификацията преди срещата на върха на алианса през юли, предаде АФП.

Два дни след като президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели нов мандат, навлизайки в третото си десетилетие на власт, Блинкен заяви по време на пътуване до Швеция, че Стокхолм е разгледал опасенията на Турция относно присъединяването към групата.

"Сега е моментът да финализираме присъединяването на Швеция", каза Блинкен на пресконференция с министър-председателя Улф Кристерсон в северния шведски град Лулеа.

"Призоваваме Турция и Унгария - която също все още не е ратифицирала - да ратифицират присъединяването възможно най-бързо", каза Блинкен.

"Няма причина за повече бавене. Швеция вече е готова. С нетърпение очакваме този процес да бъде завършен през следващите седмици. Не се съмняваме, че това може да стане, че трябва да стане и очакваме да стане", каза Блинкен, като отказа да каже дали процесът ще приключи преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли.

Швеция и Финландия - които исторически са били военно необвързани, за да избегнат конфликт с гигантския си съсед - официално поискаха членство в НАТО, след като миналата година Русия нахлу в Украйна, която безуспешно се опита да се присъедини към алианса и неговите съвместни гаранции за сигурност.

Финландският президент иска Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО до юли

Решенията на НАТО трябва да се вземат с единодушие и Ердоган е използвал влиянието си, за да окаже натиск върху двете скандинавски държави относно присъствието на кюрдски бойци на територията им, които Анкара третира като терористи.

Докато Финландия се присъедини през април, Турция все още не е дала зелена светлина на Швеция - отчасти позовавайки се на протест, при който крайно десен активист изгори ислямската свещена книга Коран.

Унгария - чието твърдо дясно правителство е в напрегнати отношения с голяма част от Европейския съюз - също отказа да даде благословията си на Швеция.