/ Gettyimages
Бившият американски президент Джими Картър заяви, че се гордее с мира по време на управлението си и предупреди настоящия президент Доналд Тръмп да не прибягва до каквито и да било военни действия във връзка със Сирия или други горещи точки.

Доналд Тръмп: Готви се, Русия, ракетите ни идват в Сирия

Той посъветва действащият държавен глава на всяка цена да избегне ядрено нападение, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом: Всички опции по въпроса за Сирия все още са на масата

"Моля се той да запази страната ни мирна и да не преувеличава или изостря предизвикателствата в отношенията със Северна Корея, Русия или Сирия", каза Картър в днешно интервю за АП.

Си Ен Ен: Възможен удар срещу Сирия в края на седмицата

"Надявам се Тръмп да е напълно наясно, както беше с мен и други президенти, че една размяна на ядрени удари може да предизвика катастрофа за цялото човечество", допълни той.

93-годишният бивш президент подчерта, че дори ограничена военна атака е нещо опасно и може да доведе до неконтролируема ескалация.

Какви са рисковете, които крие ескалацията на напрежение в Сирия?

Картър направи тези изказвания, след като президентът Тръмп заяви, че обмисля военни действия срещу Сирия в отговор на предполагаемо химическо нападение срещу цивилни. Русия на своя ред заяви, че подобна стъпка ще има тежки последствия.

Убеден демократ, Картър критикува републиканеца Тръмп по много въпроси и заяви, че мнозина са осъзнали, че са сгрешили, като са го подкрепили за президент. Той обаче подчерта, че критиката му не е отправена към човека в Овалния кабинет и че избирането му е резултат от множество сериозни проблеми, а не тяхната причина.

Предупреждение: Очаква се ракетен удар по Сирия, авиокомпаниите да внимават

Отдавнашен критик на американската политика към Северна Корея, Картър изрази одобрение за действията на Тръмп спрямо Пхенян напоследък.

Никой действащ американски президент не е посещавал Северна Корея, но Джими Картър е бил в страната поне три пъти като бивш президент, за последен път - през 2011 г., когато се опита да убеди севернокорейците да се включат в многостранни преговори за прекратяване на програмата им за ядрено оръжие, припомня АП.
БТА