/ iStock/Getty Images
Берлин ще приеме от 80 до 100 деца от гръцки бежански лагери на фона на нарастващите опасения във връзка със струпването на мигранти по турско-гръцката граница, предаде Ройтерс.

Партиите от германската управляваща коалиция заявиха днес, че Германия, заедно с други страни от ЕС, е готова да приеме няколкостотин деца от гръцки бежански лагери, като фокусът ще бъде върху болните деца, децата под 14-годишна възраст и тези без придружител.

Гърци протестират заради строежа на бежански лагер, пробиха полицейска блокада (ВИДЕО)


В отговор на въпроса кога се очаква децата да пристигнат в германската столица регионалният министър на Берлин Андреас Гайзел заяви пред телевизия Ер Те Ел, че това зависи от скоростта, с която германското правителство изпълни взетото решение. "Мисля, че е по-вероятно това да се случи днес, а не утре", изтъкна Гайзел.

Над 3000 деца в Гърция имат нужда от дом, заяви Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ). Макар да приветства решението на Финландия да приеме 150 деца без придружител, УНИЦЕФ изтъкна, че са необходими още много усилия.

"Европа трябва да застане редом до Гърция и Турция и другите държави от първа линия в Средиземно море, за да помогне за намиране на убежища и домове за децата без придружител", заяви днес пред Ройтерс представителка на УНИЦЕФ.

Франция, Португалия и Люксембург също предложиха да приемат деца.
БТА