Белград поиска Сараево да осъди опита за убийство на Вучич
Белград поиска Сараево да осъди опита за убийство на Вучич / снимка: БГНЕС

Председателството на Босна и Херцеговина остро осъди хвърлянето на камъни срещу сръбския премиер Александър Вучич. Тричленното председателство посочи в комюнике, че "осъжда нападението и изразява най-дълбокото си съжаление". То изрази признателност, че Вучич е присъствал на церемонията по отбелязване на 20-ата годишнина от масовото убийство на 8000 мюсюлмански мъже и момчета, извършено от силите на босненските сърби и обещава да бъде проведено разследване.

Удариха с камък в главата сръбския премиер в Сребреница

"Тези, които предизвикаха инцидента, не нападнаха само Вучич, но и оскверниха погребението (на 136 новоидентифицирани през последната година жертви на клането от 1995 г.) и засрамиха босненските мюсюлмани", заяви Партия на демократичното действие - основната политическа формация в Босна и Херцеговина, цитирана от агенция ФЕНА.

Сръбското външно министерство поиска в протестна нота до Сараево да осъди публично "опита за убийство" на Вучич. По-рано външният министър Ивица Дачич заяви, че това е "нападение не само срещу Вучич, но и срещу цяла Сърбия и нейната политика на мир и регионално сътрудничество".

При връщането си в Белград Вучич каза, че е бил ударен с камък по долната устна, но му няма нищо. Той обеща, че въпреки инцидента, ще продължи да работи за помиряването между сърби и мюсюлмани в Босна и Херцеговина.

Източници: БТА