/ iStock/Getty Images
Страната облекчава противоепидемичните мерки
Белгийските власти днес съобщиха, че няма да използват ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson, докато не бъде ясно становището на Европейската агенция по лекарствата. Вчера властите в страната изразиха обратното намерение - да ползват ваксината, въпреки решението на САЩ тя да не се прилага до изясняване на случаите на тромбози. Досега ваксинираните в Белгия са два милиона - около 17 на сто от населението, а жертвите на ковид - над 23 500, според официалните данни.

В Белгия ще поставят ваксината на AstraZeneca само на хора над 55 години

Власти в страната решиха днес да въведат известни облекчения във въведените от миналата есен противоепидемични мерки, съобщиха местни медии.

Предвижда се от следващата седмица 20 на сто от присъствените учебни занятия да бъдат възстановени, посещенията на всякакъв вид магазини да бъдат позволени без предварителна заявка, да отворят фризьорските салони. Отпада забраната за пътуване извън страната за развлечение, но се запазва изискването за изследвания по метода PCR и спазването на карантина при завръщане.

Белгия е ваксинирала около 2 млн. души

Засега не е определена точната дата, от която баровете и ресторантите да възстановят дейност. Вероятно подобно решение ще бъде взето след две седмици. Не се съобщава за решение за отпадане на вечерния час.