/ Gulliver/Getty Images
В Италия препоръката е оксфордският препарат да се слага на хората над 60 г.
Белгия реши да поставя ваксината на АстраЗенека само на лица на възраст над 55 години, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди връзка с редките случаи на кръвни съсиреци, предаде Франс прес.

В изявлението на белгийските здравни власти се отбелязва, че министерството на здравеопазването е взело "въз основа на неотдавнашни научни становища" решението да замени ваксината на АстраЗенека с други ваксини за хората на възраст от 18 до 55 години. За хората от 56 години нагоре ще продължат да се прилагат всички ваксини, се казва в изявлението.

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

Други държави вече въведоха подобни мерки. Във Франция ваксината на АстраЗенека се поставя само на хора на възраст 55 и повече години, а в Германия и Холандия - на тези над 60 години.

Тази мярка ще бъде преразгледана след четири седмици, се уточнява в комюникето на междуведомствената конференция по обществено здравеопазване, на която се срещнаха министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук и колегите му от федералните провинции.

Италианските власти също препоръчаха занапред ваксината срещу ковид на "Астра Зенека" да се поставя само на хора над 60 години, предаде Ройтерс.

Здравният министър Роберто Сперанца взе това решение след консултация с експерти и представители на институциите, заяви днес на пресконференция с журналисти Франко Локатели, ръководител на Върховния здравен съвет на Италия.

Локатели подчерта, че на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината срещу ковид на "Астра Зенека", може да бъде поставена и втората доза.

Италиански представители уточниха, че правителството препоръчва ваксината да не бъде поставяна на хора под 60 години, но не забранява поставянето й на хора от тази възрастова група.

ЕМА: Има възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на съсиреци


"Всеки, който иска да бъде ваксиниран с ваксината на "Астра Зенека", може да се ваксинира с нея", заяви на същата пресконференция Джовани Реца, друг член на здравния съвет.

Над десет страни решиха да преустановят употребата на ваксината срещу ковид на "Астра Зенека", която вече е поставена на десетки милиони хора в Европа, отбелязва Ройтерс.

Повечето от тях възобновиха употребата й. Сред страните, възобновили употребата на ваксината на "Астра Зенека", са Франция, Нидерландия и Германия. Техните здравни власти въведоха изисквания за минимална възраст на хората, на които ваксината може да бъде поставяна.
БТА