/ iStock/Getty Images
Досега в Белгия са установени 70 смъртни случая след ваксиниране срещу COVID-19, без да е потвърдена пряка връзка с имунизацията. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на официални данни.

В страната са наблюдавани 10 040 случая на нежелани реакции след ваксинирането на 1 502 795 души. От този брой при 1899 ваксинирани реакциите са били тежки, но в рамките на описаните в листовките на препаратите опасности.

Важно за ваксинираните с AstraZeneca: Кога трябва да потърсят медицинска помощ

Отбелязва се, че най-често нежеланите реакции са наблюдавани след поставянето на първата доза от ваксината на AstraZeneca и след втората доза от ваксината на Pfizer. Не се посочват данни за ваксината на Moderna, нито разбивка на количествата поставени ваксини по производител.

Белгия реши вчера да ограничи приложението на ваксината на AstraZeneca след потвърждението от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), че препаратът изглежда причинява тромбози, особено при млади жени. Решението се очаква да бъде преразгледано след месец и да бъде съобразено с допълнителни оценки и препоръки от ЕАЛ.
БТА