/ iStock/Getty Images
Беларуски съд осъди разследващия журналист Сергей Сацук на 8 години затвор, съобщи днес Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ), цитирана от Франс прес.

Според тази организация Сацук, редактор на новинарския уебсайт "Ежедневник", е признат за виновен в "подстрекаване към социална вражда", "обида на длъжностно лице" и "получаване на подкуп". 58-годишният журналист беше арестуван през декември 2021 г.

Колегите на Сацук казват, че процесът е отмъщение за неговата разследваща работа, която разкри корупционни скандали в беларуската здравна система, както и за статиите му, разкриващи фалшифицирането на данни за пандемията от коронавируса.

Когато пандемията беше в разгара си в Европа, авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., направи множество изявления, подценяващи опасността от коронавируса или намекващи, че тя не е реална.

„Беларуската асоциация на журналистите смята, че съдът незаконно е подложил на наказателно преследване Сацук като отмъщение за неговите разследвания на високопоставени служители“, се казва в изявление на организацията, в което се призовава за освобождаването му.

Правозащитната неправителствена организация „Вясна“, чийто основател е един от лауреатите на Нобеловата награда за мир тази година, признава Сацук за политически затворник. Според "Вясна" в Беларус в момента има 1344 политически затворници.

Александър Лукашенко, съюзник на Москва, предприе репресии срещу беларуската опозицията след масови протести след преизбирането му на изборите през 2020 г., считани от опозицията за манипулирани. Русия използва територията на Беларус като тилова база за инвазията си в Украйна, посочва АФП.
БТА