/ БТА
Беларуският журналист дисидент Роман Протасевич, задържан миналия месец, след като самолетът му беше принуден да кацне в Минск, заяви в излъчен по държавната телевизия запис на разпит, че няма смисъл опозицията да призовава за улични протести, предаде Ройтерс.

Във втората си поява, след като на 23 май самолетът на Rayanair, с който пътуваше, беше принуден от властите да кацне в Беларус, Протасевич изглеждаше спокоен и пушеше, докато разговаряше за опозицията с неизвестен събеседник.

"Това сега просто не е никаква (протестна) активност", каза 26-годишният мъж в записа, в който беше повторено твърдението на Беларус, че самолетът е трябвало да бъде отклонен след бомбена заплаха от Хамас. Палестинската групировка отрече да е замесена в инцидента.

"Точно сега не може да има такава активност", каза Протасевич. "Когато бях във Вилнюс, открито заявих, че уличните протести не са необходими. Най-малкото трябва да изчакаме икономическата ситуация да се нагорещи достатъчно, за да изкара хората на улицата за паница супа."

Беларуската опозиция засега не е коментирала разпита на Протасевич. Опозицията заяви, че излъчените самопризнания на руската гражданка София Сапега, приятелката на Протасевич, която също беше задържана след принудителното кацане, изглежда са били направени под принуда. 
БТА