В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън заяви на срещата на върха за климата COP26, че мащабната реакция, необходима за спиране на климатичната криза, трябва да се разглежда като възможност за световните икономики.

"Смятам, че в рамките на разрастващата се катастрофа има невероятна възможност - не само за Съединените щати, но и за всички нас", каза той.

Байдън, който отмени решението на своя предшественик Доналд Тръмп да се откаже от глобални действия по кризата, обеща лидерство на САЩ и "действия, а не думи".

Генералният секретар на ООН призова света да спре да третира природата като тоалетна

"Съединените щати не само се завръщат на масата, но и се надяваме да водят със силата на примера. Знам, че нещата не стояха така и затова моята администрация работи извънредно", каза той.

На по-късен етап Байдън заяви, че общественото мнение се променя, тъй като въздействието на изменението на климата се усеща.

"Преди четири или пет години американците изобщо не бяха сигурни в изменението на климата и в това дали то е реално", каза той. "Е, те, както казват в южните части на моя щат, видяха Господ".

Голяма част от речта му бе посветена на настояването му, че екологизирането на икономиката трябва да се разглежда като стимул за създаване на работни места.
Байдън отвърна на критиките, че намаляването на парниковите газове и зависимостта от изкопаемите горива ще навреди на работните места, като заяви, че "става въпрос за работни места".

"Електрифицирането на транспорта, изграждането на мрежи от соларни панели и вятърни турбини "създават добри, платени работни места за американските работници".
Продължаването по същия път вече причинява икономически щети", каза Байдън.

Байдън се срещна с папа Франциск във Ватикана

"Стоим в преломен момент в световната история", посочи президентът, описвайки разрастването на горските пожари, сушите и други бедствия, свързани с климата.

"Изменението на климата вече опустошава света. Това не е хипотетично. То унищожава живота и поминъка на хората", допълни той.

"Имаме възможност да инвестираме в себе си и да изградим справедливо бъдеще с чиста енергия и в този процес да създадем милиони добре платени работни места и възможности по целия свят. Срещаме се с очите на историята, вперени в нас", заяви Байдън на срещата на върха в Глазгоу, Шотландия.

"Всеки ден, в който отлагаме, цената на бездействието се увеличава, така че нека това бъде моментът, в който да отговорим на призива на историята тук, в Глазгоу. Бог да ви благослови и дано спаси планетата", каза той в заключение.
БГНЕС