/ iStock/Getty Images
В Австралия много млади хора не влязоха в класните стаи, за да призоват страната да предприеме мерки срещу климатичните промени и да се откаже от плановете за разширяване на газодобива, предаде ДПА.

Движението "Училищна стачка за климата" съобщава за протести, състояли се на десетки места, включително в националната столица Канбера и щатските столици Сидни и Мелбърн.

Акциите започнаха около обяд. Организаторите публикуваха в Twitter снимки на събрали се в цялата страна групи хора с плакати, придружени с хаштага "ФинансирайтеНашетоБъдещеНеГаз". Хиляди напуснаха класните стаи, за да се включат в шествията, съобщават Ей Би Си и Гардиън Австралия. Протестите се провеждат, след като в обявения миналата седмица бюджет бяха включени над 58 милиона австралийски долара (45 милиона американски долара) за разширяване на газовата индустрия. Тази седмица властите на щата Нови Южен Уелс обявиха, че ще отделят до 600 милиона долара за строеж на газова електроцентрала в щата.

Стачкуващите призовават правителството да финансира проекти, които ще помогнат на икономиката да премине до 2030 г. към енергия от възобновяеми източници. 
БТА