/ iStock/Getty Images
Израел съобщи, че Иран е насочил към тяхна територия около 100 дрона и крилати ракети. Някои от тях са били поразени във въздушното пространство над Сирия и Йордания, посочиха световните агенции, цитирайки израелския Канал 12.

"Иран пусна дронове от територията си по посока Израел", каза говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари в излъчено пряко по телевизията обръщение. По думите му на дроновете ще им трябват няколко часа, за да достигнат израелската територия. "ЦАХАЛ е в състояние на повишена готовност и постоянно следи оперативната обстановка", каза той. Той призова обществеността да следва инструкциите на властите по въпроса.

"Работим в тясно сътрудничество със САЩ и партньорите ни в региона, за да противодействаме на пускането на дронове и за да ги прехванем", обяви още Хагари и уточни, че системите за противовъздушна отбрана на Израел са в готовност.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция потвърди, че военновъздушните му сили са изстреляли десетки ракети срещу конкретни израелски цели в окупираните територии, предаде иранската агенция ИРНА.

"Изстрелването на ракетите бе предприето в отговор на редица престъпления, извършени от ционисткия режим, включително и атаката срещу иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в Сирия", се казва още в изявлението на Корпуса.

Израел обяви, че затваря от 00:30 ч. местно (и българско време) въздушното си пространство за вътрешни и международни полети, предаде АФП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика израелския военновременен кабинет в Тел Авив, заяви канцеларията му, предаде Ройтерс.

Нетаняху направи и извънредно изявление: "През последните години и особено през последните седмици, Израел се подготвя за пряко нападение от страна на Иран. Нашите отбранителни системи са разгърнати; ние сме готови за всеки сценарий, както за отбранителни, така и за нападателни действия. Държавата Израел е силна. Израелските сили за отбрана са силни. Обществеността е силна. Оценяваме подкрепата на САЩ за Израел, както и подкрепата на Великобритания, Франция и много други държави. Определили сме ясен принцип: който вреди на нас, ние ще му навредим. Ще се защитаваме от всяка заплаха и ще го правим с твърда глава и решителност. Граждани на Израел, знам, че и вие сте уравновесени. Призовавам ви да следвате указанията на командването на израелските сили на отбрана. Заедно ще устоим и с Божията помощ заедно ще победим всички наши врагове".

Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство, съобщиха двама регионални източници от областта на сигурността, цитирани от Ройтерс. 

Източниците заявиха, че армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете.

Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел. 

Ливан, който също като Йордания граничи с Израел, обяви, че затваря въздушното си пространство след иранското нападение, съобщи АФП.

Американският президент Джо Байдън получава своевременна информация от екипа си по националната сигурност и е в постоянна връзка с израелски представители, както и партньори и съюзници на САЩ, се казва в изявление на говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън.

През последните дни зачестиха предупрежденията, че е възможно иранско нападение, след като Техеран многократно заплаши да отвърне на предполагаемата израелска атака срещу ирански дипломатически комплекс в Сирия, при която загинаха двама бригадни генерали.
БТА, ББС, Ройтерс, nova.bg