/ Thinkstockphotos
Израелската армия арестува 17-годишна палестинка след като в мрежата беше разпространено видео, на което тя е заснета да удря войници, които не реагират, на окупирания Западен бряг.
Видеоклипът вероятно е заснет в петък. В него две палестински момичета се приближават до двама израелски войници и започват да ти блъскат, ритат и удрят като снимат всичко с мобилни телефони.
Тежко въоръжените войници не реагират на опита да бъдат по-скоро провокирани, отколкото да им навредят физически. След инцидента войниците се оттеглят. Предполага се, че произшествието е станало до къщата на едно от момичетата – 17-годишната Ахед Тамими, в палестинското село Наби Салех на Западния бряг.

Рано сутринта израелската армия претърси къщата на Тамими и я арестува, съобщи баща й Басем. Той обвини армията, че е иззела телефони, компютри и други електронни устройства.
Семейство Тамими са активисти и се борят срещу израелската военна окупация на Западния бряг. Снимка на Ахед като дете, на която тя е захапала ръката на войник, за да попречи брат й да бъде арестуван, се е превърнала в символичен образ. Благодарение на това през 2012 г. Ахед беше приета от тогавашния турски премиер Реджеп Ердоган.

Какво е да живееш в земя, която Израел и Палестина не могат да поделят? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Друг член на семейството – Мохамед, се възстановява в болница след като в петък беше прострелян с гумен куршум в главата. Видеото на Ахед беше широко отразено в израелски медии, които често обвиняват палестински демонстранти, че провокират армията да реагира и заснемат реакцията.
Израелският министър на разузнаването Израел Кац каза по общественото радио, че "му прекипяло от гняв”, когато видял видеото. „Войниците обаче постъпиха правилно”, каза министър Кац.

Министърът на образованите Нафтали Бенет каза, че Тамими може да получи до 7 години затвор.
 
БГНЕС