/ iStock
Бившият директор на черногорската полиция Веселин Вельович бе арестуван тази сутрин при операция на Специалния полицейски отдел по нареждане на Специалната държавна прокуратура. Арестът, осъществен с помощта на ЕВРОПОЛ, е по подозрение за създаване на престъпна организация, злоупотреба със служебно положение и контрабанда.

Министър-председателят в технически мандат Дритан Абазович написа в Туитър: „Ръката на справедливостта най-накрая достигна Веселин Вельович“. Гражданското движение УРА (на Абазович) приветства ареста на бившия полицейски бос и заяви, че насърчава Специалната държавна прокуратура да стигне до върха на престъпната пирамида.

Веселин Вельович оглавява полицейската администрация в периода  2007  -  2011 г., а след това и между 2018 г. и 2020 г. От 2020 г. е на служба в президентството при Мило Джуканович. По време на кариерата си начело на сектора за сигурност Вельович често бе обвиняван от опозиционни партии и неправителствени организации в непрозрачни действия, злоупотреба с власт и безусловна лоялност към президента Джуканович. 

Веселин Вельович е знакова фигура в новата история на Черна гора. През 1995 г. той е назначен за командир на Специалния антитерористичен отряд, а в началото на 1998 г., по време на политическите сътресения между Мило Джуканович и тогавашния президент Момир Булатович, той изиграва ключова роля по време на бурните демонстрации на 14 януари. Тогава Вельович и неговият отряд не позволяват на протестиращите да влязат в сградата на правителството, припомнят черногорските медии. 

Вельович е командир на антитерористичния отряд до 2005 г.  и има многобройни специализации в чужбина за борба срещу тероризма като глобално предизвикателство и заплаха за сигурността. Той е носител на най-високите отличия за заслуги в областта на отбраната. 

Зад ерата на Веселин Вельович остава поредица от „неразкрити убийства, нападения срещу журналисти и други престъпления, коментира порталът „Виести“. И добавя: „Това е и периодът на стремителен възход на черногорските организирани престъпни групи, които са признати за една от най-големите заплахи на престъпната карта на Европа“.

И до днес остава неразкрито убийството на главния редактор на „Дан“ Душко Йованович, извършено през май 2004 г. За този случай Вельович твърди, че е бил оперативно разкрит, но и „безвъзвратно загубен поради професионалната некомпетентност на тогавашния прокурор“. Поръчителите и преките изпълнители така и не са открити почти 20 години по-късно.
Всекидневникът „Дан“ обвинява и до днес „дългогодишното управление на режима на ДПС, олицетворяван от Мило Джуканович,  които „въз основа на изявленията на много участници, са възпрепятствали разследването на това престъпление на всички нива.“

През 2013 г. бившият полицай Браюшко Браюшкович обвини Веселин Вельович в предполагаемото организиране на „черните тройки“, бойни групи за сплашване на непослушни журналисти и несъгласни с властта, припомниха днес черногорските медии. Тези твърдения остават недоказани. 
Антоанета Пунчева/БТА