Израел бомбардира цели в Газа в събота, след като Съединените щати блокираха извънредно предложение на ООН за прекратяване на огъня във войната с Хамас, което предизвика предупреждения за "апокалиптична" хуманитарна ситуация, предаде АФП.

Хуманитарните работници казват, че хуманитарната система на Газа е на ръба на колапса заради заплаха от болести и глад. Ветото на Вашингтон беше бързо осъдено от Палестинската власт и Хамас, чието министерство на здравеопазването посочи последния брой на смъртните случаи в Газа на 17 490, предимно жени и деца.

„Хамас“ остро осъжда ветото на САЩ

Израелски удар срещу южния град Хан Юнис уби шестима души, докато други петима загинаха при отделна атака в Рафа, съобщи министерството в събота. Той добави, че за период от 24 часа 71 убити и 160 ранени са пристигнали в болница „Ал-Акса“ в град Дейр ал-Балах след постоянните бомбардировки. Повтарящи се залпове от автоматични оръжия се чуха в събота в северната част на Газа, в кадри на живо, излъчени от AFPTV. Бригадите „Езедин ал-Касам“, които са въоръженото крило на Хамас, казаха, че са изстреляли ракети в събота към Рейм в Южен Израел, където въоръжени бойци на Хамас са убили 364 души, според Израел, на музикален фестивал на 7 октомври.

Израел се зарече да изкорени Хамас в Газа. Огромни райони там а са превърнати в развалини и ООН казва, че около 80 процента от населението е разселено, като се съобщава за ужасен недостиг на храна, гориво, вода и лекарства. „Толкова е студено, а палатката е толкова малка. Всичко, което имам, са дрехите, които нося“, каза Махмуд Абу Раян, разселен от Бейт Лахия на север. 
БГНЕС