/ iStock/Getty Images
Англия излиза днес от четириседмична карантина и се връща към регионален подход в ограниченията, които премиерът Борис Джонсън се надява да вдигне напролет благодарение на съчетаното въздействие на ваксините и на масовото тестване, предаде Франс прес.

Това бе втората карантина в Англия; тя целеше да забави вторатакоронавирусна вълна в страната, най-силно засегната от пандемията сред европейските държави (над 59 000 смъртни случая при 1,6 милиона заразени). Поне до февруари вместо нея се въвежда система за тревога на три нива и се налагат местни рестрикции според тежестта на епидемията.

"Трябва да сме реалисти и трябва да приемем това (. . .), че все още няма ваксина" във фаза на прилагане - единствено тя ще позволи да се върнем към нормалния живот, обясни във вторник Борис Джонсън в Камарата на общините.

"Занапред не бива да си позволяваме никакво отпускане, особено през студените зимни месеци", добави той, мотивирайки ограничителните мерки.

В рамките на разхлабването, предприето в цяла Англия, магазините за стоки не от първа необходимост могат отново да посрещат клиенти - голямо облекчение за търговците преди наближаващата Коледа, традиционно силен период за бизнеса им.

Спортните зали също могат да отворят врати, подновяват се богослуженията и сватбите.

Жителите на региона е разрешено вече да се събират, най-много по шестима, а на открито - само ако в тяхната област е обявено максимално ниво на тревога.

Почти в цяла Англия с население около 55 милиона действат второ или трето равнище на тревога, освен на остров Уайт, в Корнуол и на островите Сили, където е обявено най-ниското, първо ниво.

Ограниченията (засягащи по-специално работата на пъбовете и ресторантите, също и събиранията на закрито) са по-строги, отколкото преди карантината. Това разгневи мнозина депутати, включително сред консерваторите на премиера Джонсън.

Те се опасяват от печални последици за икономиката, отслабена вече спряво равнището отпреди пандемията, както показа наскоро обявеното представяне на фирмения баланс на съдебните органи поради неплатежоспособност на "Аркадия груп", собственик на марки модно облекло, добре познати на британците.

За да подкрепи сектора през периода на коледните покупки, правителството позволи на търговците повече гъвкавост в работното време - някои вериги са решили да работят денонощно.

При вчерашното гласуване за правителствения план депутатите лейбъристи - от основната опозиционна партия, се въздържаха. Водачът им Киър Стармър прецени, че финансовата помощ на изпълнителната власт за най-силно пострадалите зони е недостатъчна, и изрази съмнения, че новите мерки ще бъдат ефективни, щом липсва ефикасна система за тестване.

Правителството призна наличието на "важни" икономически последици от рестрикциите, но подчерта, че резултатът от неконтролирано разпространение на вируса би бил "далеч по-лош" за здравето на населението.

Тези аргументи не убедиха някои депутати консерватори и 55 от тях гласуваха срещу правителствения план, а други 16 се въздържаха. Така Борис Джонсън срещна най-силната досега съпротива в редиците на собствената си партия, откакто е на поста.

Мерките, приети в крайна сметка с 291 гласа срещу 78, ще бъдат преразглеждани всеки две седмици; първата оценка ще бъде направена на 16 декември. "Това ще е възможност да запазим напредъка, постигнат миналия месец, и да задържим вируса под контрол", увери снощи правителствен говорител.

Въпреки прогреса в борбата с болестта - спад с около една трета в броя на заразяванията по време на карантината, както сочи анализ на лондонския Имперски колеж, малко е вероятно рестрикциите да бъдат смекчени преди Коледа.

За Коледа британците ще получат все пак една пауза - за пет дни, от 23 до 27 декември, ще бъдат разрешени семейните сбирки, без обаче да присъстват хора от над три домакинства.

Борис Джонсън се надява въвеждането на масово тестване и ваксинациите да осигурят възможност страната да излезе напролет от дългия тунел от рестрикции.
Другите региони от Обединеното кралство са възприели различни стратегии. В Шотландия, например, също действа система от местни ограничения. Уелс - след 17-дневна карантина, приключила в началото на ноември, ще разпореди пъбовете да затварят от петък в 18.00 ч. и ще им забрани да продават алкохол с надеждата преди Коледа да задържи по този начин епидемията под контрол. 
БТА