Имената на пет американски технически гиганти, включително Apple, Microsoft и Alphabet, бяха споменати в дело за смъртта на деца, работещи в кобалтови мини в Демократична република Конго.

Бедната, но богата на минерали ДР Конго, е най-големият в света производител на редкия метал, който е от решаващо значение за производството на батерии, използвани в мобилни телефони и електрически превозни средства.

Делото е заведено в неделя на името на 14 неидентифицирани жертви, които са членове на семействата на деца, загинали при срутване на тунели, както и деца, осакатени докато работели.

Бил Гейтс призна за „най-голямата грешка“ на Microsoft

В него са посочени Apple, Alphabet, Dell, Microsoft и Tesla като ответници и е било изпратено от групата International Rights Advocates (IRA) в трибунала на Вашингтон.

Бумът в технологичния сектор доведе до огромен ръст на търсенето на кобалт, пише IRA в своето изявление, като добавя, че технологичните компании са били наясно, че минният сектор в ДР Конго разчита на децата.

Китай с драстични мерки: Премахва цялата чуждестранна компютърна техника

Децата миньори работят за 2-3 долара на ден, "при условия като от каменната ера за малки заплати и с огромен личен риск", се казва в съобщението.
BMW заедно с немския химически гигант BASF и Samsung обявиха съвместен проект за осигуряване на "отговорен" добив на кобалт в ДР Конго в началото на тази година.

Миннодобивната промишленост заяви, че иска да приеме стандарти за добро управление за подобряване на условията на труд.

Лондонската борса за метали, глобалният център за търговия с промишлени метали, наскоро прие нови етични стандарти, за да осигури по-добра проследяемост на суровините, включително кобалта.

И по-рано тази година Световният съвет за злато издаде "Принципи за отговорен добив на злато", въпреки че ръководството е необвързващо.
БГНЕС