/ / Gulliver/Getty Images
Microsoft пропусна шанса си да бъде доминиращата фирма в мобилните технологии, защото беше „разсеяна“ по време на продължителна антитръстова битка с американските власти. Такова е мнението на съоснователят на компанията Бил Гейтс.

Човекът ще има свое място и в свят, управляван от изкуствения интелект (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гейтс, който говори на форум във Вашингтон, каза, че „Майкрософт“ би била още по-ценна, ако беше спечелила битката за работещ софтуер за мобилни устройства срещу Google и платформата му Android.

Вдъхновяващите съвети от най-успешните технологични титани на съвремието ни (ВИДЕО)

„Бяхме в областта на операционните системи за персонални компютри. Знаехме, че мобилните телефони ще бъдат много популярни“, заяви Гейтс по време на интервю във Вашингтон. „Пропуснахме да бъдем доминиращата мобилна операционна система. Бяхме разсеяни по време на нашия антитръстов процес. Ние не възложихме на най-добрите хора да вършат работата“, призна още той.

Gulliver/Getty Images

Гейтс, който се отдръпна от ежедневното управление на компанията преди десетилетие, заяви, че провалът в мобилните устройства е „най-голямата грешка, която направих“ в Мicrosoft“, защото това „беше определено сред нашия набор от умения“. „Ние очевидно бяхме компанията, която трябваше да постигне това, а ние не го направихме“, каза той и допълни, че „Android е огромен актив за Google“.
 
Бил Гейтс очаква въвеждане на данък върху роботите, за да се запазят работните места на хората

Гейтс похвали сегашния главен изпълнителен директор Сатиа Надела за подпомагане на преустройството на Microsoft и връщането на компанията сред най-стойностните в света с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара. Но той заяви, че Microsoft и други големи софтуерни фирми също така са допуснали грешки, като са позволили на Amazon да стане водещата компания за компютърни облаци „Това е изненада и това е голям кредит за Джеф Безос и неговия екип, че те излязоха начело“, каза Гейтс.

На въпрос как се чувства от това, че е изместен от Безос като най-богат човек в света, Гейтс отговаря, че това „е знак, че не съм си раздавал парите достатъчно бързо, за да изпадна от челната десетка“.
БГНЕС