/ ThinkStock/Getty Images
Американският милиардер и филантроп Бил Гейтс представи тоалетната на бъдещето по време на изложението „Преобразената тоалетна“ в Китай. За презентацията си той бе заложил на буркан с човешки екстременти, който „седеше“ на подиума близо до него.

Гейтс посочи, че бурканът с фекалии може да съдържа 200 трлн. ротавируси, 20 млрд. дизентерийни бактерии и 100 000 яйца на паразитни червеи.
Тоалетната на бъдещето не се нуждае от вода или канализация, а чрез използването на определени химикали успява да преработи човешките фекалии в тор.
Изложба предлага пътуване във вътрешността на тоалетна чиния

По данни на УНИЦЕФ всяка година 480 000 деца на възраст под 5 години умират от диария заради консумация на питейна вода, заразена с отпадъчна.

„Сега всички отпадъци от тоалетната отиват във водата. Бъдещите тоалетни обаче нямат канализация. Те могат да приемат както течности, така и твърди вещества. Чрез химическа им обработка въпросните вещества просто изчезват“, разказа Бил Гейтс пред "Ройтерс".
Готови ли сте за едно „незабравимо пътуване на екскремент" (ВИДЕО)

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е похарчила над 200 милиона долара от 2011 година за стимулиране и развитие на екологични технологии, свързани с тоалетните.