/ Thinkstock/Getty Images
Умна тоалетна хартия може да бъде използвана в бъдеще в борбата срещу затлъстяването, пише сп. "Нейчър джинетикс", позовавайки се на британско изследване.
 
Авторите му от лондонския Кингс колидж са установили, че трудното за преборване затлъстяване в областта на талията се дължи по-скоро на биологични процеси, отколкото на гените.

Дъвката и ходенето преборват затлъстяването
 
В рамките на изследването специалистите са идентифицирали серия процеси, подхранващи натрупването на мазнини и появата на т. нар. "бирено коремче". Упоритото централно затлъстяване се свързва с повишен риск от редица заболявания, сред които диабет и болести на сърцето.

Амазон пусна в продажба тоалетна хартия с туитове на Тръмп (СНИМКИ)
 
"По-доброто познание ще ни даде възможност да променяме чревната среда и да използваме нови средства в борбата срещу затлъстяването, базирани върху променливи фактори като хранене и микроби. Откритието е вълнуващо, тъй като за разлика от гените и вродения риск да трупаме мазнини около талията, чревните микроби могат да бъдат модифицирани с помощта на пробиотици, медикаменти или богати на фибри хранителни продукти", обясняват изследователите.
 
Знанието, че здравето и теглото зависят до голяма степен от химикалите, произвеждани от чревните микроби, може да залегне в нови средства за борба със затлъстяването - персонализирани хапчета, хранителни продукти и дори умни тоалетни или тоалетна хартия.

Катерица клептоман краде тоалетната хартия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
За целите на изследването специалистите са анализирали химикалите в екскрементите на 500 двойки близнаци. Т.нар. фекален метаболом дава възможност на учените да добият представа за ролята на биологичните процеси за преработване и разпределяне на мазнините, които протичат в червата.
БТА