/ БГНЕС
Най-богатият човек в света, създателят и изпълнителен директор на Амазон Джеф Безос е дал за благотворителност много малка част от състоянието си, което се оценява на 160 милиарда долара, пише вестник „Ню Йорк поуст“, като цитира данни на федералното правителство на САЩ.
 
Въпреки че 55-годишният Безос неотдавна обяви, че ще дари 2 милиарда за благотворителни инициативи, се оказва, че през годините той и бившата му съпруга са дарили малко повече от 145 милиона долара, или 0.906% /по-малко от 1%/ от състоянието си, т.е на всеки 100 000 долара са дарявали по 90.06 долара.

Милиардерите стават все повече и все по-богати
 
За почти две десетилетия, създателят на Амазон няколко пъти е дарявал средства на семейната си фондация, основана от родителите му в щата Вашингтон през септември 2000 година, като до 2017 година милиардерът й е отпуснал около 6 милиона долара.
 
Безос прави първото си дарение през 2011 година, когато състоянието му вече се оценява на 18 милиарда долара. Тогава той прехвърля на семейната фондация 940 500 долара в акции от Амазон, сочат федерални документи.

Кои са осемте най-богати хора в света, имащи повече пари от 3,6 млрд. души?
 
През годините даренията на Безос възлизат на общо 146 милиона долара – доста по-малко, отколкото на други богати филантропи.
 
Най-щедри са основателят на Майкрософт Бил Гейтс и съпругата му, които са дарили 35.8 милиарда долара за образование, здравеопазване и социални проекти.

Бил Гейтс показа тоалетната на бъдещето (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Миналата година Блумбърг, чието нетно състояние се оценява на 46.3 милиарда е дарил 1.8 милиарда долара на университета Джон Хопкингс, а през годините даренията възлизат на повече от 6 милиарда или почти 13% от нетното състояние.
 
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, чието състояние е около 54 милиарда, обяви, че ще дари 99% от дяловете си в социалната мрежа.
БГНЕС