Президентът няма да иска главният прокурор да започне разследване срещу политическите му опоненти
"Америка е най-великото място на Земята", заяви президентът Доналд Тръмп на връщане в Белия дом снощи от Флорида, предаде АП.

Какво пише в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър?

Това бе единственият коментар на Тръмп часове след като министерството на правосъдието обяви, че разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не е открило доказателства предизборният екип на Тръмп да е заговорничил или съгласувал действията си с Русия, за да повлияе на президентските избори през 2016 г.

Gulliver/Getty Images

Мълър разследваше също дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства разследването, но не е дал ясен отговор на този въпрос, отбелязва АП.

Говорител на Белия дом каза, че президентът няма намерение да поиска главният прокурор да започне разследване срещу политическите му опоненти, съобщи Ройтерс.

Ще бъде ли публикуван пълният текст на доклада на Мълър?

Специалният прокурор Робърт Мълър след двегодишното си разследване не е открил доказателства американски представител или човек от кампанията на Доналд Тръмп съзнателно да е заговорничил с Русия, предаде АП. Това се казва в резюме от заключенията, съдържащи се в доклада на Мълър, което министърът на правосъдието Уилям Бар изпрати тази вечер на лидерите на Конгреса и на медиите.

Gulliver/Getty Images

Мълър обяви в петък, че е приключил разследването, което имаше за цел да проучи твърденията, че хора от екипа на Тръмп, а може би и самият той, са установили връзки с Русия, търсейки помощ за спечелване на президентските избори. В 4-страничното резюме Бар цитира Мълър, според когото разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява.

Мълър предаде доклада си на министъра на правосъдието, както изисква законът. Лидерите на демократите в Конгреса веднага изразиха недоволство и настояха да бъде публикуван целият доклад, а не само резюме от изводите в него.

По-рано президентът приветства в Twitter дългоочаквания доклад на специалния прокурор Робърт Мълър, който стигна до заключението, че не е имало сговор между предизборната кампания на Тръмп с Русия, предаде Ройтерс.
 

"Няма Сговор, няма Възпрепятстване, Пълно и Цялостно оневиняване, ДА ПАЗИМ ВЕЛИЧИЕТО НА АМЕРИКА", написа президентът в Twitter, след като министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар изпрати в Конгреса писмо с резюме от доклада на Мълър. "Честно казано е срамно, че вашият президент трябваше да понесе всичко това, което започна още преди да бъде избран", заяви Тръмп във Флорида, преди да се качи в президентския самолет за Вашингтон.
БТА