Али Абдула Салех
Али Абдула Салех / БГНЕС
Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех управлява арабската страна в продължение на 33 години, до 2011 г. Той продължи да играе роля в йеменската гражданска война и след това, припомня ДПА.

Йеменските бунтовници хуси и партията на Салех обявиха днес, че бившият президент е убит. Новината дойде по-малко от седмица, след като избухнаха сблъсъци между силите на хусите и силите, лоялни на Салех.

Салех бе принуден да се оттегли от президентския пост, след като през 2011 г. бе прието споразумение за предаване на властта, съгласно което той получаваше имунитет. Сделката бе договорена с посредничеството на Саудитска Арабия и на нейните съседи от Персийския залив 10 месеца след началото на протести в бедната страна, вдъхновени от Арабската пролет.

Протестите, започнали през февруари 2011 г., прераснаха в ожесточени сблъсъци между привърженици на Салех и негови опоненти. През юни 2011 г. бе извършено нападение срещу президентския дворец в Сана и Салех бе тежко ранен. Той бе на тримесечно лечение в Саудитска Арабия.

Управлението на Салех бе печално известно с ширеща се корупция, лошо икономическо управление и нарушения на човешките права. И преди вълната от протести през 2011 г. Салех се сблъскваше с големи предизвикателства и бунт в Йемен. В северната част на страната правителството на Салех от 2004 г. трябваше да се справя с бунта на шиитите хуси. Правителството се сражаваше и срещу Ал Каида на Арабския полуостров, един от най-опасните клонове на Ал Каида в света, според САЩ. Терористичната организация придоби още по-голямо влияние в Йемен след отстраняването от власт на Салех.

След като напусна президентския пост, Салех продължи да оглавява партията Общ национален конгрес и сформира изненадващ съюз с бунтовниците хуси, които поеха контрола над столицата Сана през 2014 г. Но този съюз започна да се разпада преди няколко месеца, когато Салех нарече съюзниците си "милиции" и каза, че е готов на преговори с арабските страни, оглавяващи коалиция, която през март 2015 г. започна военновъздушна кампания в Йемен срещу хусите. Напрежението се покачи миналата седмица, когато в Сана сблъсъците между доскорошните съюзници се ожесточиха. Така се стигна до ликвидирането днес на Салех.

Салех бе член на влиятелно племе санхан, което е част от северния племенен съюз хашиди. Роден е 1942 г. в град Байт ал Ахмар на около 30 километра североизточно от Сана. Преди да стане през 1978 г. президент на Северен Йемен, служи в армията, където се издига, сражавайки се със подкрепяните от Саудитска Арабия роялисти от Северен Йемен срещу републиканците и комунистите от южната част на страната, подкрепяни от египетския лидер Гамал Абдел Насър и СССР в средата на 60-те години на миналия век. Продължителната гражданска война доведе до обединяването на страната през 1990 г. и Салех стана президент на Йемен. Той консолидира властта си, като назначи на ключови военни и административни постове членове на клана си. Същевременно се зае и да купува подкрепата на други племена.

През 1993 г. Южен Йемен започна да се оплаква от дискриминация и икономическо доминиране от страна на Северен Йемен. През 1994 г. отново се разрази гражданска война, но опитът на Южен Йемен да се отцепи от Севера продължи само два месеца.

Салех опитваше да се представи като единствения лидер, способен да запази Йемен единен и да се бори с тероризма. Негови критици казваха, че с тези аргументи той е
Келси Балерини и Морган Еванс сключиха брак.
БТА