Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
Руският опозиционер Алексей Навални призова привържениците си да бойкотират всенародното гласуване на конституционната реформа, която може да позволи на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г., предаде Франс прес.

Този вот ще бъде напълно фалшифициран, твърди Навални в блога си и призовава поддръжниците си "да се подиграят на този вот и да го презрат публично". "В избори ще участваме, но не и във фалшификация", заявява Навални.

Арестуваха за кратко Алексей Навални, разбиха офиса му с електрически трион (ВИДЕО)

Той определи насрочения за 22 април вот като "престъпление срещу пенсионерите" заради разпространението на епидемията от новия коронавирус, който е особено смъртоносен при хората от третата възраст.

През януари Владимир Путин започна реформа на Конституцията, която благодарение на добавено в последния момент изменение му дава право да управлява още два мандата след края на сегашния, който изтича през 2024 г.

Путин: Ситуацията с разпространението на коронавируса в Русия е под контрол

Това изменение позволява на Путин да нулира своите президентски мандати. Руският закон позволява на президента да управлява не повече от два последователни мандата.

"Всеки знае, че само веднъж можете да станете президент за пръв път. Това е като първата любов, първото дете, първия инфаркт", иронизира Навални. "Така се прави политика в Русия: бълнувания и абсурди", заяви той

Критикуваната от опозицията реформа на руската конституция ще бъде окончателно одобрена с всенародното гласуване на 22 април. Властите допускат възможността за отлагане на датата при влошаване на епидемията от коронавируса в Русия.
БТА