/ iStock/Getty Images
Повече от 300 чернокожи актьори, сред които Идрис Елба, Куин Латифа и Били Портър, призоваха Холивуд да инвестира във филми с антирасистко съдържание и да се разграничи от полицейското насилие, съобщи Ройтерс.

Отвореното писмо "Нашите съюзници в Холивуд" критикува "наследството на бялото превъзходство" и твърди, че Холивуд "насърчава епидемия от полицейско насилие и култура срещу чернокожите". То призовава "да бъде сложен край на прославата на полицейската бруталност и корупция в сценариите" и студиата да ангажират повече чернокожи на отговорни длъжности.



Писмото, организирано от групата "Холивуд за живота на чернокожите", е написано в условията на масовите протести срещу убийствата на чернокожи от полицията в САЩ.

Според доклад за разнородността в Холивуд, публикуван от университета на Калифорния през февруари, чернокожите са получили 28 процента от главните роли във водещите филми през 2019 г., почти три пъти повече отколкото през 2011 г. 91 процента от ръководителите на киностудиата са бели, а мъжете са 82 процента.

Писмото е подписано също от Вайола Дейвис, Тифани Хадиш, Джанел Моне, Махершала Али, Лавърн Кокс, Синтия Ериво и Чадуик Боузман.
БТА