Абдеслам не е главният заподозрян в разследването на атаките в Париж?
Абдеслам не е главният заподозрян в разследването на атаките в Париж? / Guliver/Getty Images

Задържаният в рамите на разследването на терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам е значим, но не основен заподозрян, заяви говорителят на федералната прокуратура на Белгия Тиери Вертс в интервю за телевизия RTL, предаде РИА Новости.

Задържаха парижкия атентатор Салах Абдеслам в Брюксел

"Налице е по-важна фигура от него. Разследването продължава", каза той.

Салах Абдеслам, основният заподозрян за атентатите в Париж, и един от съучастниците му, са били отведени тази сутрин от болницата, където им е била оказана медицинска помощ. Това съобщи в Twitter кметът на Брюксел Иван Мейор, без да уточни къде са били откарани.

Предстои те да бъдат разпитани от полицията и от съдия.

Двамата бяха леко ранени при залавянето им вчера. Абдеслам е бил прострелян в крака. Очаква се френските власти да поискат той да бъде екстрадиран и съден във Франция. При нападенията от 13 ноември в Париж загинаха 130 души.

Откриха ДНК на Салах Абдеслам в апартамент в Брюксел

Салах Абдеслам - единственият оцелял терорист от ноемврийските атентати в Париж, беше заловен вчера при спецоперация в квартал "Моленбек" в Брюксел. Освен него при полицейските операции в петък бяха задържани и негов пряк съучастник, както и трима души от семейство, осигурило им подслон в имигрантския квартал "Моленбек" в Брюксел, съобщи белгийската прокуратура.

Франция иска екстрадицията на парижкия атентатор Салах Абдеслам

Задържането на Абдеслам, чиято роля в атентатите засега е неизяснена, е станало възможно, след като по-рано тази седмица бе извършена операция в брюкселския квартал "Форе".

Там следователите отивали да проверят празен апартамент, но се натъкнаха на терористи, които стреляха по тях. Един терорист бе убит - това е мъж, пратил пари за наемането на квартира за терористите, ликвидирани в парижкото предградие "Сен Дени". Други двама терористи избягаха при операцията във "Форе" - това са били Абдеслам и Шукри.

Квартал "Моленбек" е поставен в извънредно положение и някои от жителите на района на операцията тази нощ няма да могат да се приберат у дома.

Салах Абдеслам: От купонджийския живот до радикалния ислям

Междувременно залавянето на Абдеслам стана повод медиите да потърсят отново близки на загиналите при терористичните атаки срещу концертната зала Батаклан на 13 ноември 2015 г.

"В известна степен това е едно малко облекчение, въпреки факта, че неговото задържане няма да върне дъщеря ми и нейния приятел, които бяха застреляни в Батаклан на 13 ноември. С месеци чаках тази новина. Нямаше как да е заминал за Сирия. Дори сега в понеделник се питах къде ли се укрива, дали не е направил някаква пластична операция", заяви Патрисия Корея, която загуби 35-годишната си дъщеря Пресилия при при атентатите в Париж.

"Искам да бъде съден и осъден. Да бъде в пълна изолация в затвора за да не може да радикализира когато и да е. Ако се стигне до процес искам да го видя, ще бъде по-добре обаче да бъде на разстояние от мен, защото никой не знае на какво е способна една майка загубила детето си. В крайна сметка добре е, че е задържан, но все още има много като него, които са на свобода и се укриват, в Белгия, във Франция", добавя още Патрисия Корея.

Източник: Фокус, БТА, БГНЕС