Франция иска екстрадицията на парижкия атентатор Салах Абдеслам
Франция иска екстрадицията на парижкия атентатор Салах Абдеслам / netinfo

Франция ще поиска формално в следващите часове от Белгия екстрадицията на Салах Абдеслам - единствения оцелял от ноемврийските атентати в Париж терорист.

Очаквам бързо разглеждане на молбата за екстрадиция, заяви френският президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с премиера на Белгия Шарл Мишел в сградата на белгийското федерално правителство в Брюксел. Той добави, че Абдеслам, който е френски гражданин с адресна регистрация в Брюксел, ще бъде разпитван и съден във Франция.

Задържаха парижкия атентатор Абдеслам при спецакция в Брюксел (СНИМКИ/ВИДЕО)

Оланд допълни, че Абдеслам е бил заловен в белгийската столица с двама съучастници. Много е важно да има арести, които да докажат цялата истина; трябва да заловим всички съучастници, а те са много повече, отколкото очаквахме; терористичните мрежи са разгърнати в много държави, поясни френският президент.

Абдеслам и още двама души са задържани при спецакцията в Брюксел

Равнището на заплаха е много високо, разузнавателните служби трябва да обменят данни. Ще продължим тази борба на европейско равнище, трябва бързо да бъде въведена системата за проследяване на пътниците с въздушните превози. Има връзки, които водят към Сирия, "Ислямска държава" поръча парижките атентати, заяви Оланд.

Той съобщи, че в събота свиква заседание на съвета по отбраната. Поздравявам белгийското правителство, сътрудничеството ни още преди атентатите беше тясно и доказа своята ефективност, макар да отне време, ще го задълбочим, добави той. В отговор на въпрос френският президент посочи, че е нямало напрежение между Белгия и Франция. Бяхме напрегнати от атентатите и възможността за нови терористични удари, поясни той.

Салах Абдеслам: От купонджийския живот до радикалния ислям

Белгийският премиер Мишел съобщи, че е бил потърсен по телефона тази вечер от президента на САЩ Барак Обама, който е поздравил белгийските и френските служби, като ги е окуражил да продължават своята работа. По думите на белгийския премиер днешната спецоперация в кв. "Моленбек" в Брюксел е част от борбата с тероризма и защитата на демокрацията. Белгийските служби откриха Салах, уточни Мишел.

Той съобщи, че сградата, където са били заловени днес тримата терористи, е прочистена. С това операцията приключва, макар на мястото да остават експертите от криминалната лаборатория. По думите на премиера терористите са оказали въоръжена съпротива.

Всичко за атентатите в Париж от 13 ноември миналата година вижте тук

В събота се очаква решението на специалните служби дали равнището на готовност за терористичен удар да бъде променено. Засега то е в третата, предпоследна степен. Да не се заблуждаваме, в Европа има нова заплаха; независимо от утрешното решение, дълго ще трябва да останем внимателни. Битката за демокрацията и срещу тероризма не приключва тази вечер, коментира Мишел.

Източник: БТА