Поне 33 са паметниците на Колумб, демонтирани в САЩ напоследък
Поне 33 са паметниците на Колумб, демонтирани в САЩ напоследък / IStock
Най-малко 33 статуи на италианския мореплавател Христофор Колумб (1451-1506) се демонтирани в САЩ след появата на движението Black Lives Matter, започнало след смъртта от полицейско насилие на афроамериканеца Джордж Флойд.

Както съобщи в петък телевизия CBS, на която се позовава ТАСС, статуите са били махнати по време на протестите или заради гласувания на местни жители. Някои паметници са демонтирани предохранително – за да се предотвратят вандалски действия.

Те са прехвърлени в хранилища и бъдещето им предстои да се решава. В сряда Питсбърг, щата Пенсилвания, стана последният град, гласувал за демонтирате на статуята на испанския мореплавател с италиански корени.

Разрушиха паметник на един от създателите на САЩ, бил робовладелец

Премахването на паметниците на Колумб е свързано с отрицателната оценка на действията му спрямо коренните народи на Америка. Смятат го за отговорен за началото на колониалната експанзия и последвалия геноцид срещу индианците.

Но губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо се обяви през юни за съхраняването на статуята в Манхатън, защото смята, че тя изразява признателността за приноса на американците от италиански произход за развитието на Ню Йорк. CBS припомня, че Куомо е с италиански корени.