Нападението в Крайстчър през 2019 г.
Нападението в Крайстчър през 2019 г. / Gulliver/Getty Images, архив
Нова Зеландия почете днес паметта на жертвите на двете нападение срещу джамии в град Крайстчърч през 2019г., предаде ДПА. Петдесет и един души загинаха при нападенията срещу джамиите "Ал Нур" и "Линуд" на 15 март 2019 г., много хора бяха ранени.

На малка церемония в ботаническата градина на Крайстчърч отекна звънът на Камбаната за мир по света. В двете джамии имаше молитви в тесен кръг.

Голямото възпоминание за загиналите беше в събота. Тогава бяха прочетени имената на всички жертви. Събитието беше организирано от местната мюсюлманска общност, правителството, маорското племе нгаи туаурири и беше излъчено онлайн. Миналата година паметна служба не се състоя заради епидемията от коронавирус.

Нападателят от Крайстчърч бе осъден на доживотен затвор без замяна

Светът все още има нужда да говори за расизма и идеята за превъзходството на бялата раса, заяви днес министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, в деня, когато се навършиха две години, откакто бял радикалист нападна двете джамии в Крайстчърч, предаде Ройтерс.

Въоръжен с полуавтоматични оръжия, австралиецът Брентън Тарант изби 51 души и рани десетки, откривайки огън по богомолците. Малко преди това той разпространи расистки манифест и излъчи стрелбата си онлайн във Facebook. Атаката отприщи световен дебат за заплахата от привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса.
 


"Светът трябва да води този разговор", каза днес Ардърн на пресконференция и добави, че не е справедливо да се твърди, че тъй като терористът е бил австралиец, Нова Зеландия няма отговорност за случилото си. Членове на нашата мюсюлманска общност изпитваха наистина ужасяващ расизъм преди атаката на Тарант в своите собствени общности, каза Ардърн. Тя изтъкна, че всеки лидер по света носи отговорност, защото гласът му може да бъде излъчен навсякъде, по всяко време. Държавите трябва да вземат предвид това, каза Ардърн.

Ислямофобски атентат по подобие на този в Крайстчърч беше осуетен в Германия

Миналата година тя поднесе извинения, след като кралска комисия, разследваща най-голямото масово убийство, установи, че преди атаката на Тарант новозеландските агенции за сигурност са били почти изцяло съсредоточени върху засичане на заплахи от ислямски тероризъм.

Ардърн каза, че е бил създаден фонд на стойност 1 милион новозеландски долара (719 800 щатски долара) в полза на членовете на местни общности и са били взети и други мерки.
 


Запитана дали сега Нова Зеландия е много по-сигурно за мюсюлмани място в сравнение с преди две години, министър-председателката каза, че не тя е човекът, който трябва да отговори на този въпрос. Това може да направи само мюсюлманската общност, посочи Ардърн и посочи, че все още има работа, която трябва да бъде свършена.
БТА