Московски съд призна днес за виновен в шпионаж срещу Русия бившия американски морски пехотинец Пол Уилън. Той бе осъден на 16 години лишаване от свобода, като изтърпяването на присъдата е в колония със строг режим, предаде ТАСС. Държавното обвинение искаше 18 години лишаване от свобода.

Уилън, освен гражданство на САЩ, има и гражданства на Великобритания, Канада и Ирландия. Той бе задържан в стаята си в московския хотел "Метропол" при "провеждане на шпионска акция" на 28 декември 2018 г. от агенти на руското контраразузнаване - ФСБ.

По време на следствието той се намираше в построения през 19-ти век затвор "Лефортово", където през сталинския "Голям терор" през 30-те години са измъчвали задържаните "врагове на народа". Днес "Лефортово" е превърнат в следствен изолатор. Пол Уилън отрече да е извършил деянията, в които е обвинен. Още преди произнасянето на присъдата той я нарече "политически мотивирана", "измама", като призова американския президент Тръмп и страните, на които е гражданин, да вземат отношение по случая.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан заяви пред журналисти в Москва, че е дълбоко разочарован от присъдата на Уилън, и посочи, че вината му "е абсолютно недоказана".
Руски съд в понеделник осъди бившия американски морски пехотинец Пол Уилън на 16 години в наказателна колония по процес за шпионаж, който той отхвърли като "измама".
Московският градски съд призна Уилън за виновен за получаване на класифицирана информация, докато той стоеше в клетката на подсъдимия в съда със знак, който гласеше "Скалъпен процес!".