/ Istock
Един имот струва толкова, колкото е готов някой да плати за него. Обективната цена на жилището или на недвижимото имущество играе важна роля при вземането на решение за покупка или продажба. В статията по-долу от Bazar.bg дават някои полезни съвети за това как да разберем колко струва апартамент, сграда и т.н.

Защо е важно да разберем пазарната стойност на имотът ни?

Правилното оценяване на недвижими имоти е важно както за продавача, така и за купувача. Ако продавате, предварителната информация колко струва продаваното жилище или земя, ще ви помогне по-бързо да намерите клиент и да достигнете до финализиране на сделката. Едновременно, няма да загубите финансовата изгода от продажбата.

Надценяването или подценяването може да доведе до пропуснати възможности или финансови загуби.
Ако сте купувач, информацията колко струва имотът или жилището ще ви помогне по-лесно да определите нужния ви бюджет и най-важното – да се спазарите информирано с продавача. Ще имате възможност да направите по-трезва преценка на това дали си заслужава сделката, или можете да откриете нещо идентично, но по-евтино в друг квартал на града. Когато знаете колко струва дадено жилище, по-лесно ще определите сумата на необходимия данък, таксите по сделката, подписването на предварителен договор за покупко-продажба и останалите документи и декларации.

Банките и другите заемодатели използват пазарната стойност на имот като фактор при определяне на сумата, която ще отпуснат на кредитополучателя. Ако искате да рефинансирате или вземете жилищен заем, заемодателят вероятно ще иска оценка, за да определи колко струва.

Ако обмисляте покупка с цел инвестиция, разбирането на пазарната стойност ще ви помогне да прецените дали е добра инвестиционната възможност. Ако покупката е надценена или подценена, тя вероятно не е добра инвестиция.

жилища
Istock

Какво определя цената на един имот?

За определяне колко струва недвижима собственост се разглеждат множество фактори, оказващи пряко влияние върху стойността ѝ. На първо място е нейното местоположение. Ако се намира в желан квартал или район с уредени условия и наличие на училища, достъп до транспорт и удобства, като различни начини за пазаруване, ресторанти и красиви паркове, стойността може да е много по-висока.
Квадратурата и отделните характеристики са друг фактор, оказващ влияние колко ще струва определено жилище или земя. Колкото по-голяма е площта, струва по-скъпо. Същото важи и при наличие на повече стаи, басейн, гараж или след основен ремонт и обзавеждане, когато става дума за покупка на къща с двор.
Състоянието на строителството, как изглежда сградата отвън и отвътре също е голям фактор, оказващ влияние върху това колко ще струва.

Винаги ли недвижимите имоти поскъпват?

Много хора се втурват да купуват земи с увереността, че тяхната стойност винаги ще се увеличава и ще пази парите им от инфлацията. От Bazar.bg ни уверяват, че това невинаги е вярно. Въпреки че недвижимите имоти са с дълъг период на експлоатация и могат продължително време да генерират приходи от наеми, по своята същност те са същата стока, като всеки друг продукт. 
Намаляване на стойността и дори нейния срив може да настъпи в резултат на физическото им влошаване на състоянието под въздействието на природни явления, човешка дейност или градоустройствени промени. Ценността на квадратен метър е с тенденция към намаляване при възникване на дълбоки, особено продължителни, икономически спадове, наричани още рецесии и имотни депресии.

Как да определим колко струва даден имот?

Съществуват различни варианти за определяне стойността на даден имот, които биха могли да ви дадат по-ясна представа относно развитието на имотния пазар в съответния квартал или населено място:
  • онлайн калкулатор – той може да даде средна пазарна оценка, тъй като не взема предвид всички описани по-горе характеристики: състояние, дали е правен ремонт и т.н. Това е добър инструмент за отправна точка, към която се добавят и другите влияещи на стойността параметри;
  • разглеждане на свързаните с местността реклами на пазара – от Bazar.bg са на мнение, че е добър вариантът за посещение на специализиран сайт за обяви, където да се разгледат различните оферти от вашия район с идентични параметри: площ, местоположение, етаж, квадратура, външно и вътрешно състояние, функционалност и други;
  • оценка от местната агенция за недвижими имоти – можете да се допитате до близки фирми или брокерите на местната агенция, която се занимава с подобна търговия и на база различните особености да ви информира относно това колко струва жилището или земята ви;
  • допитване до лицензирани оценители – такива хора вземат под внимание параметри като местоположение, състояние, размер и скорошните продажби на подобни на вашия имот.

къща
Istock

Как да повишим стойността на жилище?

Съществуват няколко варианта за повишаване цената на жилището. Ако има високо търсене в района, това може да оскъпи намиращите се в местността сгради. Обновяването на екстериора и интериора е друга стъпка към поскъпване на съответното жилище. Особено важни фактори са състоянието на покрива, вратите, терасата и цялостния вид и функционалност.

Колко ще струва домът ми след 5 години?

Това е въпрос, интересуващ предимно хората, купуващи сгради с инвестиционна цел. За сравнително точен отговор на въпроса е необходимо определянето и познаването на пазарните трендове в сферата. 

Съществуват и безплатни онлайн услуги, притежаващи архив, даващ информация относно промените на стойността на недвижимостите през последните години в дадени райони. Изобразявайки информацията в графичен вид, много лесно и бързо може да се направи анализ на състоянието на пазара и как върви кривата на оценките и трендовете.