9/9 в листата на ГЕРБ и 18/18 в листата на ДПС се отказаха от депутатските си места
9/9 в листата на ГЕРБ и 18/18 в листата на ДПС се отказаха от депутатските си места / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Евродепутатът Ангел Джамбазки се е отказал от депутатското си място, става ясно от решение на ЦИК, публикувано късно тази вечер, съобщава Нова телевизия.

Така Джамбазки остава в Европейския парламент, а мястото му в Народното събрание ще бъде заето от друго лице на Патриотичния фронт.

От депутатското кресло се отказва и заместник-кметът на Твърдица инж. Петко Ненов, който беше девети в листата на ГЕРБ в Сливен. Заради това, че номерът му в листата съвпадна с номера на партията в бюлетината той събра 7, 029 процента от преференциалния вот за партията в областта и така се нареди след водачът в избирателния район Десислава Танева.

Съвсем същата е и ситуацията и с общинския съветник в Добрич Стилиян Митев, който също по своя воля няма да бъде народен представител. Той беше на девето място в листа на ГЕРБ в областта и получи сериозна подкрепа по линия на преференциалния вот, с която успя да измести втория на листата на ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов.

Прагът на Народното събрание няма да прекрачи и 18-тият в листата на ДПС във Варна, чийто номер също съвпадна с номера на партията, която го издигна. Алеко Атанасов събра най-много преференции и беше на път да влезе в парламента на мястото на втория в листата, областния лидер на ДПС в морския град Ерджан Ебатин.

Източник: NovaNews.bg