Заболяване от коксартроза завършва с инвалидизиране
Заболяване от коксартроза завършва с инвалидизиране / netinfo

Рано или късно почти всеки човек получава остеоартрозна болест. Това е най-честото ревматично страдание – засяга 12-15% от населението. Във възрастта над 75 г. страда над 80% от човешката популация. За проблемите и заболеваемостта сред хората говори д-р Родина Несторова, секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, гост в рубриката „Доктор Ох, боли” на "Ники Кънчев шоу".

Темата ни днес е за коксартрозата или артроза на тазобедрената става. За каква честота можем да говорим при тази болест?

Коксартрозата не е от най-честите локализации на остеоартрозната болест. От всички, страдащи от остеоартроза, коксартрозата е едва 10 %, за разлика от гонартрозата, която е 40 %, спондилоартрозата, т.е. засягане на гръбнака, който е 60 % и за разлика от остеоартрозата на ръцете и стъпалата, където честотата е 55 %. Т.е. ние говорим за една сравнително ниска честота при гонартрозата. Но това е една от най-тежките локализации, която протича с много сериозен болков синдром и най-важното – тя завършва с инвалидизиране.

Много силен социален момент.

В крайна сметка се стига до ендопротезиране, т.е. смяна на ставата. Но пък ендопротезирането е в 99% успешно.

Какво се уврежда при коксартрозата?

Прицелната тъкан на увреждане е ставния хрущял. Тазобедрената става е най-голямата става в човешкото тяло и тук ставния хрущял е изключително важен. Първо, тя понася тежината на тялото и второ, при пренасянето на тялото в пространството се извършва отново една локомоторна функция в резултат, на което изхабяването би било много лесно, ако сме с наднормено тегло, ако пренасяме тежести, ако имаме други свръхнатоварвания, прекалено много движение, особено при спортисти, при силовите и тежки професии.

Да обясним – тазобедрената става ни е дупето, таза и надолу краката.

Това е ставата на бедрото и таза.

Изтрива ли се тя?

Да, ставния хрущял се изхабява сравнително лесно, особено след 40-45 годишна възраст. Но като най-сериозна възраст за увреждане, специално при коксартрозата, е възрастта на 60 години.

Възможно ли е някое дете да се разболее от тази болест?

Остеоартрозната болест рядко засяга деца. Искам да подчертая обаче, че при юношеската възраст, при тези деца, които са в спортни училища, и имат големи натоварвания – там най-често се увреждат колената и се развива една ретромоларна хондромалация, която представлява отново увреждане на хрущяла, само че между капачката и бедрото.

Какви са симптомите на артроза на тазобедрената става? Как да разберем, че нещо не ни е наред?

Първото нещо, което се появява – това е болка след физическо натоварване. Искам да подчертая механичния характер на болката, т.е. пациента се движи, качва планината, и в един момент усеща болка в ингвиналната област, т.е. сгъвката между бедрото и таза.

Как се поставя самата диагноза? Какво казват пациентите?

Особено важна е ранната диагноза. Ние правим рентгенова снимка. Но рентгена се очертава като една късна диагностика при остеоартрозната болест. Държа да подчертая ролята на ставната ехография или артросонографията. Много рано може да бъде хваната и оток на ставата и много рано може да се оцени и хрущялното покритие.

Какво лечение прилагате вие лично и какви са световните тенденции?

Основните тенденции са първо симптоматичното лечение. С него са запознати по-голяма част от лекарите. Втората част това е базисното лечение, хондропротективната терапия . И тук, както в останалите локализации на остеортрозната болест, е важно лечението с хондропротективни препарати, един от които е „Ходроник”.

В каква дневна доза и за какъв период от време се приема тази хранителна добавка?

„Ходроник”-ът се приема в доза два пъти по една мека желатинова капсула дневно по време на хранене в продължение на два-три месеца.

Има ли противопоказания за приложението му?

Няма противопоказания за приложението на „Ходроник”. Хиалуроновата киселина е в доза, съобразена с физиологичните нужди от нея. Но дори стократно по-високи дози от хиалуроновата киселина, не са токсични за организма. Така че „Ходроник” е напълно безвреден, той затова е хранителна добавка. Единствено ако има алергия към съставките, но аз в моя опит не съм видяла нито един такъв случай.

От какво се извлича тази киселина?

Хиалуроновата киселина се извлича от гребени на петли. Важно е да се знае, че хиалуроновата киселина в „Ходроник” е най-чистата хиалуроновата киселина. А глюкозамина се извлича от ракообразни от Исландско море, което екологично е най-чистото море.