/ Thinkstock/Getty Images
В Португалия е открит череп на човекоподобно на 400 000 години, който може да помогне за изясняване на еволюционния процес на нашите предци в Европа и най-вече на произхода на изчезналите преди 30 000 години неандерталци.

Нова версия за изчезването на неандерталците

Това е най-старият череп на човекоподобно същество, открит на Иберийския полуостров, живял през средния плейстоцен. Преди това еволюционната история на предшествениците на човека в Европа през този период е много противоречива заради малкото фосилни находки и несигурната им датировка.

Възрастта на открития череп е могла да бъде установена точно благодарение на датировката на седиментите и сталагмитите, в които е открит.

Свързано ли е храненето на неандерталците с изчезването им

Черепът, намерен през 2014 г. в Ароейра, има сходни анатомични черти с други вкаменелости от същия период, открити в Северна Испания и Южна Франция и Италия. Този череп увеличава анатомичното разнообразие на вкаменелостите от човекоподобни от този период в Европа и показва, че населението е имало различни комбинации морфологични характеристики.

Не се знае какъв е полът, нито видът на индивида, на който е бил черепът, но износването на двата открити на него зъба, показват, че се касае за зрял индивид. Той показва типични морфологични белези на същество, което би могло да е предшественик на неандерталеца, включително силно развитите надочни дъги. На мястото, където е открит, са намерени и примитивни каменни инструменти, издялани с помощта на друг камък.
БГНЕС