Спомен за Вапцаров с непоказваното му наследство
Спомен за Вапцаров с непоказваното му наследство / снимкa: Sofia Photo Agency

Реликви от наследството на Никола Вапцаров показват в Народната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" в деня на 100-годишнината от рождението на световноизвестния поет и антифашист. Откриването е днес от 17.00 ч., съобщиха организаторите от библиотеката, Националния литературен музей и къщата-музей "Никола Вапцаров" в София.

Поет със световно признание, преведен на повече от 50 езика и издаден в над 40 страни, Вапцаров е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителния му принос в световната литература и култура Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 година, отбелязват организаторите.

Изложбата "Реликви от наследството на Никола Вапцаров" е изградена само с оригинали от Вапцаровото наследство, сред които са около 20 от най-ценните ръкописни тетрадки и бележници на поета, също толкова художествени произведения от фондовете на музея, двойно повече снимки, както и знакови документи и вещи от автентичната битова експозиция на музея на ул. "Ангел Кънчев" 37 в София.

Някои от уникалните експонати се показват за първи път пред широката публика - "Сивата тетрадка"/със стихотворения, които влизат в "Моторни песни"/, "Синята тетрадка" /проект за втора стихосбирка/, в която са запазени заглавията на осем творби, създадени от поета, четири от чиито оригинали не са намерени досега.

За първи път публиката ще види също тетрадката "Сампа", в която поетът записва за последен път в затвора преди разстрела си седем свои стихотворения, включително "Прощално" и "Предсмъртно", "Кафявата тетрадка" с шедьовъра "История", "Синята морска тетрадка" с пътеписите на поета от времето, когато е курсант в Морското машинно училище - Варна, "Вторият бележник" със стихотворението "Илинден" и множество други реликви от националната ни духовна съкровищница.

Сред притежанията на софийския музей на поета са множество документални и веществени свидетелства, разкриващи Вапцаров като личност с широки интелектуални хоризонти, отворена към другите изкуства - театъра, киното, живописта и музиката. Драмата на Вапцаров "Вълната, която бучи", поставена след смъртта му, онагледява страстта на поета към театъра.

Непоказвани пред национална аудитория са забележителни живописни и графични творби от музейната колекция като момчешкия портрет от натура на Вапцаров, нарисуван от Иван Пенков, изразителния в достолепието си портрет на Елена Вапцарова от Танчо Кунев, шаржа на Йонко Вапцаров от знаменития карикатурист Александър Добринов и други.

Един от интригуващите експозиционни сюжети са интимните увлечения на поета към Кина Каназирева и Анна Мицова, вдъхновили ранните му, по-малко познати стихове, отбелязват организаторите.

Средищна тема в изложбата е творческата история на единствената стихосбирка на поета - емблематичните "Моторни песни", с които той влиза в националната литературна съкровищница. Сред експонатите са и най-представителните посмъртни издания на Вапцаров на български и на различни езици.