/ iStock/Getty Images
Здравият сън е важен за разграждането на старите и растежа на нови неврони в мозъка, уверява руският неврологът Павел Хорошов. За сериозната опасност от липсата на сън за човешкия мозък той предупреди в интервю за URA.RU

Неврологът посочи, че по време на сън мозъкът не само обработва информацията, получена през деня, но и се почиства от „стари и болни“ клетки.

„Най-важната работа, която се случва по време на сън, е почистването на мозъка. Някои неврони, които са изживели времето си, се разтварят и на тяхно място растат нови неврони“, обясни той. Така се опровергава погрешното схващане, че нервните клетки не се възстановяват, поясни експертът.

Новите клетки не просто растат на мястото на старите, а трябва да поемат максимално функционалността на старите клетки и да запълнят пространството, продължи лекарят.

По думите му това не се случва в един цикъл на сън, а в няколко, затова е желателно човек да има здрав сън. „Ако човек има кратък сън, тогава този процес няма да има време да завърши, няма да бъде спрян, просто ще бъде много по-бавен. Сънят е много важно нещо не само за тялото, но и за мозъка “, заключи лекарят.

По-рано президентът на Руското дружество на сомнолозите д-р Михаил Полуектов обясни, че стресът, промените в начина на живот и повишената възбудимост на нервната система са сред най-честите причини за нарушения на съня. Специалистът увери, че когато се елиминира причината за стреса, проблемите със съня в повечето случаи изчезват. 
БГНЕС