/ Thinkstock/Getty Images
Налице е сериозен дефицит на специалисти по ядрена енергетика. Това заяви професор Димитър Димитров от УНСС след церемонията на връчване на сертификати  на завършилите специалността „Ядрена сигурност”. Учредяването на тази специалност е в отговор на търсенето и на такива експерти у нас, заявиха от университета.

До края на септември българите, които искат да изучават ядрена сигурност, могат да подадат документи в УНСС. Желаещите от чужбина трябва да го направят до 1 юли или няколко дни след това. Обучението по програмата продължава 2 години. Професор Димитър Димитров обясни, че програмата се подпомага от Международната агенция по атомна енергия във Виена.

"За българите има държавна поръчка първата година, а за чуждестранните студенти е платена. Цялата програма е така изградена с много голяма координация между нашия университет, Международната агенция и техните национални правителства, които ги номинират да дойдат тук магистри в България.", допълни проф. Димитров.  

10 студенти получиха дипломи за завършена специалност, трима от които българи. Чужденците ще работят като енергийни експерти в техните държави.