Бързото ходене е по-полезно за сърцето от тичането
Бързото ходене е по-полезно за сърцето от тичането / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бързо ходене е по-полезно за сърцето от тичането
71062
Бързо ходене е по-полезно за сърцето от тичането
  • Бързо ходене е по-полезно за сърцето от тичането

Една от приините за лошия контрол на високото кръвно у нас е свързана с факта, че обучението на кардиолозите ни е в пряка зависимост от финансирането от страна на фармацевтичните компании. Това обучение не е системно, нито е ритмично, изтъкна в предаването „Най-добрите лекари" един от най-добрите кардиолози у нас - проф. Нина Гочева.

Проф. Нина Гочева, която ръководи Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, е убедена, че лекарското обучение е задължително и то не трябва непременно да е свързано с търговията с лекарства. Тя посочи, че честото посещаване на дискотеки може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Като мит специалистът посочи схващането на обществото, че тичането намалява риска от проблеми със сърцето. Напротив, при хора с липса на тренинг, то може да бъде вредно.

Смъртността, свързана с артериалната хипертония и нейните усложнения, в периода 2000-2012 г. нараства 2,5-3 пъти. Една от причините е, че до голяма степен т. нар. продължително обучение, специално на общопрактикуващите лекари и извънболничните кардиолози, за съжаление, не е системно, не е ритмично и до голяма степен зависи от това дали някоя фармацевтична компания ще се съгласи да го спонсорира или да не го спонсорира.

Мит или истина е, че прекаленото физическо натоварване, например тичането, също не е полезно за сърцето?

Бързото ходене в продължение на половин-един час е съвсем достатъчно, за да контролира нивото на сърдечно-съдовия риск или да го намали. Ако, разбира се, някой е достатъчно трениран, нека да тича, поне не е вредно. Но ако някой, да кажем на 50 години, който никога не е тичал в живота си, реши да започне, това би могло да бъде вредно.

При наличие на хроничен шум около вас, повтарящ се ежедневно, е възможно да се стигне в по-ранна възраст до проблеми, свързани със сърдечносъдови болести. Това представлява риск особено за по-младите хора, тийнейджърите, които много обичат да ходят по дискотеки, където шумът е във високите децибели. Ако това се повтаря системно, е възможно, тъй като техните съдове са много по-чувствителни от тези на по-възрастните хора, да реагират на високите децибели. Това не трябва да се забравя от родителите и от самите деца.